Un impuls puternic dat economiilor de energie si eficientei energetice

economii de energie

Costul suportat de fiecare consumator este inca mare. Astazi, Comisia Europeana propune un nou pachet de masuri in vederea cresterii eficientei energetice, masuri care sa acopere lacunele si sa repuna UE pe drumul cel bun.

Noua propunere de directiva introduce masuri de urgentare a eforturilor statelor membre in vederea utilizarii mai eficiente a energiei pe parcursul tuturor etapelor lantului energetic – de la transformarea si distributia energiei pana la consumul final al acesteia.

„Propunerea noastra urmareste sa eficientizeze modul in care utilizam energia in viata noastra de zi cu zi si sa ajute cetatenii, autoritatile publice si sectorul industrial sa isi gestioneze mai bine consumul energetic, ceea ce ar trebui sa antreneze si o reducere a facturii energetice. Propunerea creeaza, de asemenea, un potential important de noi locuri de munca pe intreg teritoriul UE”, a declarat Günther Oettinger, Comisarul european pentru energie.

Pe scurt, Comisia propune masuri simple, dar ambitioase:

– Obligatia legala de a introduce scheme de economisire a energiei in toate statele membre: distribuitorii de energie sau societatile de vanzare cu amanuntul a energiei vor fi obligati sa economiseasca in fiecare an 1,5% din volumul vanzarilor de energie pe care le realizeaza, prin implementarea unor masuri de eficienta energetica, precum imbunatatirea eficientei sistemului de incalzire, instalarea de ferestre tip termopan sau de acoperisuri izolante, la nivelul consumatorilor finali de energie. In locul acestei masuri, statele membre au posibilitatea sa propuna alte mecanisme de economisire a energiei, de exemplu prin finantarea de programe sau acorduri voluntare care sa conduca la aceleasi rezultate, insa fara a le impune vreo obligatie companiilor energetice.

– Sectorul public trebuie sa constituie un exemplu: organismele publice vor promova comercializarea produselor si a serviciilor eficiente din punct de vedere energetic, prin impunerea obligatiei legale de a achizitiona cladiri, produse si servicii eficiente din punct de vedere energetic. Vor trebui sa continue sa reduca treptat energia consumata in propriile lor sedii, prin efectuarea in fiecare an a lucrarilor de renovare necesare, care sa acopere cel putin 3% din suprafata totala a respectivelor cladiri.

– Economii de energie importante la nivelul consumatorilor: accesul rapid si gratuit la date in timp real si istorice privind consumul de energie, printr-un sistem mai precis de contorizare individuala, le va permite consumatorilor sa isi gestioneze mai bine consumul energetic. Facturarea ar trebui sa aiba la baza consumul efectiv, reflectand in mod clar datele din contorizare.

– Sectorul industrial: acordarea de stimulente IMM-urilor care se supun unor audituri energetice si popularizeaza cele mai bune practici, in timp ce companiile mari vor trebui sa isi auditeze consumul energetic pentru a facilita identificarea potentialului de reducere a consumului energetic.

– Eficienta productiei de energie: monitorizarea nivelurilor de eficienta a noilor instalatii de generare a energiei, elaborarea unor planuri nationale de incalzire si racire care sa constituie baza planificarii unor infrastructuri eficiente de incalzire si racire, inclusiv prin recuperarea pierderilor de energie termica.

– Transmiterea si distributia energiei: imbunatatirea eficientei prin garantarea faptului ca autoritatile de reglementare in domeniul energiei tin cont de criteriile de eficienta energetica atunci cand iau decizii, in special atunci cand aproba tarife de retea.

Context Propunerea Comisiei vine in urma celor mai recente apeluri la actiune din partea Consiliului European (4 februarie 2011), Consiliului Energie (10 iunie 2011) si Parlamentului European in vederea atingerii obiectivului de a reduce cu 20% consumul energetic al UE preconizat pentru anul 2020.

Cele mai recente estimari ale Comisiei, luand in considerare obiectivele nationale de eficienta energetica pentru anul 2020 pe care statele membre si le au fixat singure in cadrul strategiei Europa 2020, arata ca UE este inca departe de a-si putea atinge obiectivul.

Pentru a face fata acestei provocari, Comisia Europeana a inceput prin a introduce, la data de 8 martie 2011, un nou plan privind eficienta energetica, cuprinzand o serie de masuri de crestere a eficientei energetice care sa fie implementate in toate sectoarele economice in vederea realizarii unor economii suplimentare de energie. Acest plan s-a bucurat de o primire calduroasa din partea Consiliului Energie si a Parlamentului European.

Astazi, Comisia prezinta propunerea legislativa de Directiva privind eficienta energetica, care transforma in masuri obligatorii multe dintre actiunile cheie propuse in planul privind eficienta energetica. Aceasta porneste de la Directivele existente privind cogenerarea si serviciile energetice si le reuneste intr-un instrument legislativ cuprinzator, care abordeaza eficienta energetica la nivelul furnizarii energiei si la nivelul consumului final al energiei.

Directiva prevede, de asemenea, ca in 2014 Comisia sa realizeze o evaluare a progreselor inregistrate in vederea atingerii obiectivului UE de a creste eficienta energetica cu 20% pana in 2020 si, daca va fi necesar, sa introduca o noua propunere legislativa prin care sa stabileasca obiective nationale obligatorii de crestere a eficientei energetice.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top