Castele si cetati uitate ale Romaniei, scoase la lumina cu zeci de milioane de euro

cetati, turism

Acolo unde a existat interes si initiativa, si mai ales bani si pricepere, unele cladiri adevarate mosteniri istorice au devenit atractii turistice.

Exceptiile pot fi numarate pe degete. Castelele si palatele-muzeu, cum ar fi Peles si Pelisor, Bran, Castelul Huniazilor, sau cele preluate de organizatii non-guvernamentale sau oameni de afaceri cum ar fi castelul Miclauseni din judetul Iasi, Banffy de la Bontida, Cluj, sau sofronea din Arad.

La Craiova, Castelul de poveste din Parcul Nicolae Romanescu va fi redeschis pentru public peste cateva saptamani, spatiul fiind amenajat ca terasa-bar.

Lasat in paragina timp de cativa ani de firma Coreal, detinuta de omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru, Castelul Fermecat a fost inchiriat in urma cu o luna de catre un cunoscut craiovean, care a demarat deja reabilitarea imobilului.

Castelul de la malul marii

Bulgarii atrag sute de mii de turisti anual cu un castel care a apartinut Romaniei. Cel de la Constanta sta marturie a unor vremuri de mult apuse. Castelul Reginei Maria de la Balcic, resedinta de vara a sotiei regelui Ferdinand, si vila Sutu din zona peninsulara a Constantei ar fi putut fi punct de atractie turistica.

Chiar daca arata ca o ruina, vila sutu din Constanta merita vizitata de turisti, fiind unul dintre simbolurile orasului. Situata langa portul Tomis, cladirea incanta prin designul sau unic. Vila a fost ridicata in anul 1889, dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez.

Brasov: Cetatea Rupea se reabiliteaza din fonduri europene

Lucrarile de reabilitare a Cetatii Rupea, din judetul Brasov au inceput inca din luna aprilie a acestui an.

Lucrarile la Cetatea Rupea vor dura doi ani si se executa cu fonduri europene, in valoare de 30,8 milioane de lei.

Practic, lucrarile constau in reabilitarea si consolidarea zidurilor cetatii, a turnurilor si a salilor interioare, introducerea apei curente, a gazului si a curentului electric. Pentru ca un numar cat mai mare de turisti sa viziteze vechea cetate din Rupea, in cadrul proiectului se doreste si construirea cailor de acces in cetate.

Bastionul Postavarilor face parte din cea mai cunoscuta si vizitata fortareata din Brasov

Cu o inaltime de aproape 13 metri si ziduri de cativa metri grosime, bastionul s-a conservat relativ bine pana in zilele noastre. Acesta nu mai putea fi insa vizitat de turistii care doreau sa vada Cetatea Brasovului.

Reabilitarea bastionului a fost facuta cu fonduri de la Consiliul Judetean si a durat aproape trei ani. Au fost refacute galeriile de lemn, pe aceeasi veche structura si a fost instalat un schelet metalic pentru sustinere.

Mai multe detalii: www.adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top