Aproximativ 600 de milioane de euro pentru asigurarea finantarii in continuare a programelor si proiectelor europene

fonduri europene, finantare

De asemenea, Guvernul a reglementat, in conformitate cu solicitarile Comisiei Europene, partajarea atributiilor intre diversele autoritati care lucreaza si gestioneaza fonduri europene, stabilind ca responsabilitatea globala in gestionarea si implementarea proiectelor cu finantare europeana le revine autoritatilor de management.

„Asa cum stiti, am decis in mod voluntar sa stopam temporar trimiterea de plati catre UE pana la verificarea licitatiilor aflate in derulare si pentru ca proiectele de infrastructura sa nu fie oprite. Pentru ca proiectele europene sa mearga mai departe, am asigurat resursele financiare necesare pentru continuarea proiectelor, in paralel derulandu-se controalele de specialitate la autoritatile de management si prin autoritatile de management cu privire la corectitudinea licitatiilor. In concluzie, avem resurse financiare asigurate pentru continuarea finantarii proiectelor europene, aproximativ 600 de milioane de euro, iar in urma controalelor pe care autoritatile de management de la diverse ministere le efectueaza se vor aplica corectii financiare acolo unde nu s-a respectat procedura legala de licitatie”, a declarat seful Executivului, la finalul unei sedinte de guvern speciale dedicata problemelor absorbtiei fondurilor europene.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a precizat, la randul sau, ca alocarea temporara de aproximativ 600 de milioane de euro aprobata astazi de Guvern va fi repartizata dupa cum urmeaza:
– Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – circa 980 milioane lei;
– Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – circa 405 milioane lei;
– Ministerul Transporturilor – circa 280 milioane lei;
– Ministerul Mediului si Padurilor – 333 milioane lei;
– Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – circa 246 milioane lei;
– Ministerul Administratiei si Internelor – circa 45 milioane lei;
– Secretariatul General al Guvernului – circa 19 milioane lei.

Concret, proiectele vor continua sa fie implementate, iar acesti bani vor fi folositi si pentru platile aferente documentelor depuse deja la Autoritatea de Certificare a Platilor, dar si pentru documentele care vor fi depune pana la 30 septembrie a.c., urmand ca cererile de plata sa fie inaintate dupa aceasta data Comisiei Europene, iar banii sa se reintoarca pana la sfarsitul lunii decembrie.

Pe masura de autoritatile de management depun documentele, Autoritatea de Certificare a Platilor va verifica si va efectua platile, a explicat, la randul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

In cadrul procedurilor de administrare si implementare a fondurilor europene, atributiile autoritatilor implicate sunt urmatoarele:
– Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) va efectua controlul ex-ante (anterior semnarii contractelor de achizitie publica de catre beneficiari). Acest lucru inseamna ca anuntul de licitatie si documentatia de atribuire a licitatiei se verifica in prealabil de catre ANRMAP, care va da aviz cu privire la legalitatea celor doua demersuri.

– Pe parcursul derularii procedurii licitatiei controlul procedurii va fi efectuat de Unitatea de Coordonare si Verificare a Achizitiilor Publice (UCEVAP) din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

– Dupa inchiderea licitatiei si incheierea contractului, responsabilitatea globala ii revine autoritatii de management, care poate face verificari in orice etapa a implementarii proiectului iar in cazurile in care considera ca au existat incalcari ale legislatiei europene sau nationale privind achizitiile publice stabilesc si aplica corectii financiare.

– Autoritatea de Certificare si Plati, cea care primeste facturi pentru a fi certificate, poate, prin sondaj, sa efectueze anumite verificari cu privire la corectitudinea solicitarilor de plati facute de catre autoritatile de management sau poate solicita autoritatilor de management documente suplimentare in cazul in care apar neclaritati.

Toate aceste activitati se desfasoara sub coordonarea Autoritatii de Audit de la Curtea de Conturi, autoritate care are legatura direct cu UE si care va certifica conformitatea procedurilor respective cu normele europene.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat totodata suplimentarea cu 50 de posturi a schemei de personal a ANRMAP, pentru ca aceasta structura sa-si poata indeplini atributiile stabilite prin actul normativ aprobat astazi de Guvern.

Presedintele ANRMAP, Cristina Traila, a precizat ca aceste posturi vor fi ocupate prin transfer, de personal provenit din directiile de achizitie publica din alte ministere sau autoritati publice.

In ceea ce priveste verificarile suplimentare ale achizitiilor publice efectuate de catre autoritatile de management, acestea se vor desfasura conform unui calendar stabilit de fiecare autoritate de management in parte, urmand ca ministrii de resort sa prezinte public rezultatele acestor controale, a explicat, la randul sau, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, Catalin Vatafu.

Termenul asumat de autoritatile romane pentru corectarea deficientelor semnalate de catre auditorii Comisiei Europene este pana la jumatatea lunii septembrie a.c..

„Noi speram ca la inceputul lunii octombrie sa restabilim increderea Comisiei Europene in mecanismul de verificare si control al implementarii fondurilor structurale, la nivel national si, in acest sens, sa fie reluate si rambursarile de catre Comisia Europeana a platilor solicitate spre decont”, a declarat Catalin Vatafu.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top