Incepand cu 9 septembrie, IMM-urile pot accesa programul Kogalniceanu!

Emil Boc, programe guvernamentale

Aceste lucruri le discutam in contextul in care sustinerea activitatii economice se poate face prin diverse modalitati. O prima modalitate este sustinerea programului de investitii si stiti bine ca Romania are cel mai ridicat procent din PIB, dintre tarile UE, alocat investitiilor. Anul acesta, dupa rectificarea de buget, investitiile se ridica la 36 de miliarde de lei.

In 2012, volumul investitiilor va fi de 43 de miliarde de lei, reprezentand 7,33% din PIB, adica asta inseamna orientarea politicii Guvernului spre sustinerea investitiilor si a locurilor de munca.

Altfel spus, Guvernul, in aceasta perioada extrem de dificila, si-a orientat activitatea pe doua componente: restructurarea cheltuielilor guvernamentale, si stiti, aceasta componenta, si cea mai importanta componenta, spunem noi, este aceea de sustinere a economiei si rezultatele se vad. Trei trimestre consecutive de crestere economica, iesire din recesiune, 1,5 crestere economica in 2011, in jur de 3,5 – 4% in 2012 si chiar aprecierile din „Financial Times”, ca Romania fiind una dintre surprizele placute din Europa Centrala si de Est din punct de vedere economic. Aceste lucruri se pot realiza in continuare, dar doar daca aceste programe guvernamentale de investitii merg mai departe. Si acum, in concret, pentru programul „Prima casa”, in momentul de fata sunt 16 banci care si-au manifestat intentia de a lucra in acest program, 14 deja au semnat conventiile cu Fondul si sunt direct implicate in aplicarea acestui program. Pana in acest moment, in doua luni de zile de la noua varianta a programului „Prima casa”, s-au acordat 4173 de garantii guvernamentale in valoare de aproximativ 160 de milioane de euro, 80 de milioane suportate de banci, 80 de milioane suportate de stat, prin Fondul de Garantare in noua lui formula. Cu alte cuvinte, programul isi atinge scopul, acela de a-i sprijini – in primul rand – pe cei care nu au casa sa si-o achizitioneze si sa nu mai plateasca chiria. Din acest punct de vedere, cu banii pe care ii plateau pe chirie, acum platesc o rata la banca, dar au casa in proprietate. Cele mai multe apartamente sunt cele cu doua camere. Ca pondere, Bucuresti, Cluj, Timisoara, sunt judetele si orasele cu cea mai mare pondere in cadrul programului „Prima casa”.

Al doilea program extrem de important si pentru care ma aflu aici este cel legat de cardul Kogalniceanu pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii. Am stabilit graficul de implementare a programului Kogalniceanu si in 9 septembrie 2011, intreprinderile mici si mijlocii pot sa acceseze, pentru a se inscrie in acest program, pe site, astfel incat sa poata obtine sprijinul statului la acordarea de subventie la dobanda si de garantare a creditului pe care il pot lua prin intermediul acestui program. Cu alte cuvinte, in 9 septembrie se pot inscrie IMM-urile pentru a accesa acest program. Am acordat la rectificarea de buget 24 de milioane de lei pentru acordarea subventiei la dobanzile acordate intreprinderilor mici si mijlocii si avem un plafon de 400 de milioane de lei pentru acordarea de garantii pentru aceste IMM-uri, IMM-uri care vor crea locuri de munca, le vor mentine pe cele existente si vor ajuta la generarea cresterii economice.

Si ultimul program pe care l-am discutat este acela prin care Fondul de Garantare acorda garantii IMM-urilor. Aici, pana in momentul de fata, putem sa va spunem ca s-au acordat in 2011 garantii pentru IMM-uri in valoare de 300 de milioane de euro pentru un numar de aproximativ 6000 de IMM-uri. Noi asteptam ca anul acesta sa atingem 10.000 de IMM-uri ca numar, cu sprijin de la Fondul de garantare, pentru a putea sa-si dezvolte in continuare afacerile. Simplu spus, Guvernul lucreaza pe multiple paliere si prin multiple forme sa sprijine mediul de afaceri, astfel incat activitatea economica sa poata sa dea roadele la care ne asteptam cu totii.

Sunt putin dezamagit de faptul ca programul de garantii guvernamentale pentru autoritatile locale, in vederea cofinantarii proiectelor europene, nu este suficient de mult solicitat de primarii si de consilii judetene. Doar trei autoritati locale, pana acum, au primit garantii in urma solicitarii lor si doar 16 sunt acum in procedura de acordare, prin cererea de acord in vederea sustinerii cheltuielilor cu cofinantarea proiectelor europene. Noi am pus la dispozitie acest mecanism, printr-o garantare de 300 de milioane de euro, sa asiguram primariilor posibilitatea de a se imprumuta cu garantia statului, peste plafonul de indatorare pe care primariile sau consiliile judetene il au, pentru a putea sa atraga banii europeni. Din nefericire, nu au apelat inca autoritatile locale – si fac inca o data un apel la primarii, la consilii judetene, sa isi aduca banii pentru cofinantarea proiectelor europene, prin acest instrument pus la dispozitie de catre stat, cofinantare cu garantia statului si peste plafonul de indatorare pe care primariile il au astazi, sau consiliile judetene, pentru a mari rata de absorbtie a fondurilor europene. Acum, daca pe aceste probleme sunt intrebari, colegii mei sunt alaturi de mine, dupa care voi mai ramane eu sa va mai raspund si la alte teme, daca veti fi interesati. Daca pe aceste teme sunt intrebari, Prima Casa, IMM-uri, Fondul de garantare, Cardul Kogalniceanu, Programul pentru autoritatile locale.”

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top