Curtea de Conturi Europeana a publicat un raport privind sprijinul pentru agromediu

raport, agromediu

Documente:
Raportul nr. 7/2011 „Este sprijinul pentru agromediu bine conceput si bine gestionat?”

Prin intermediul acestui audit al performantei, Curtea de Conturi Europeana (CCE) a examinat daca aceasta masura de dezvoltare rurala este bine conceputa si bine gestionata.

In cadrul auditului sau, Curtea a cautat sa raspunda la urmatoarele intrebari:
– politica de agromediu este conceputa si monitorizata astfel incat sa genereze beneficii tangibile pentru mediu?
– sunt fermierii sprijiniti corespunzator, printr o indrumare adecvata si prin ajutoare de valoare justa?
– in cadrul gestiunii politicii de agromediu, se acorda atentie faptului ca necesitatile legate de mediu difera de la o situatie la alta?

In urma auditului, s-a concluzionat ca, in cei 20 de ani de la introducerea initiala a acestei politici, s-au realizat progrese semnificative. Un numar mare de fermieri din Uniunea Europeana implementeaza practici care sunt mai favorabile pentru mediu decat cele care ar fi fost utilizate daca nu s-ar fi acordat acest sprijin, iar auditul Curtii a identificat exemple de bune practici in mai multe zone. De asemenea, Curtea a concluzionat urmatoarele:

• per ansamblu, obiectivele stabilite au fost prea vagi pentru a permite sa se evalueze in ce masura au fost indeplinite; demersul de concepere si de monitorizare a politicii de agromediu nu s-a axat pe generarea de beneficii tangibile pentru mediu;

• sistemele prin intermediul carora se acorda indrumare fermierilor erau in general bine implementate; pe de alta parte, au fost identificate probleme semnificative in ceea ce priveste cuantumul ajutoarelor, de la probleme legate de calculul acestui cuantum si pana la lipsa unei diferentieri in functie de conditiile specifice regionale sau locale;

• statele membre au obligatia de a furniza sprijinul de agromediu in asa fel incat sa se tina seama de necesitatile concrete existente de la un context la altul; statele membre nu analizasera, plecand de la o examinare a costurilor si a beneficiilor preconizate, care era gradul optim de directionare pe necesitati a cheltuielilor urmand sa fie efectuate.

Curtea de Conturi formuleaza, in acest raport special, o serie de recomandari care vizeaza imbunatatirea punerii in aplicare a politicii de agromediu.

Comisia ar trebui sa analizeze, pentru urmatoarea perioada de programare, daca fondurile cheltuite ar trebui sa faca obiectul unei directionari mai precise, in functie de diversele necesitati ecologice; in ceea ce priveste statele membre, acestea ar trebui sa colecteze si sa raporteze date relevante si fiabile cu privire la beneficiile ecologice si sa exploateze aceste date in scopul monitorizarii. Curtea a constatat ca fermierii sunt, in general, sprijiniti corespunzator prin masurile de indrumare, insa recomanda imbunatatirea diseminarii bunelor practici.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top