Comisia Europeana propune cresterea investitiilor pentru crearea de noi locuri de munca dupa 2013

locuri de munca

Pentru a continua aceste actiuni in viitor si a pune mai mult accentul pe prioritatile economice europene, Comisia Europeana a adoptat un pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. El vizeaza stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca in toata Europa, orientand investitiile UE catre obiectivele agendei europene pentru crestere economica si locuri de munca („Europa 2020”).

Accentul pus pe un numar mai limitat de prioritati de investitii in conformitate cu aceste obiective va reprezenta elementul central al noilor contracte de parteneriat, pe care statele membre le vor incheia cu Comisia Europeana. Ele vor stabili tinte clare si vor constitui o rezerva financiara de performanta pentru a recompensa regiunile care isi indeplinesc cel mai bine obiectivele.

Pentru a garanta faptul ca impactul investitiilor UE asupra cresterii si a locurilor de munca nu este compromis de politici macroeconomice neviabile sau de o slaba capacitate administrativa, Comisia poate solicita revizuirea programelor sau poate suspenda finantarea daca nu se adopta masuri corective.

Impactul fondurilor va fi, de asemenea, consolidat prin simplificarea si armonizarea normelor diferitelor fonduri, inclusiv cele legate de dezvoltarea rurala si de afacerile maritime si pescuit. Un singur ansamblu de norme se va aplica pentru cinci fonduri diferite. De asemenea, o abordare mai integrata va garanta faptul ca diferitele fonduri raspund unor obiective coerente si isi consolideaza reciproc efectele.

Propunerile prezentate vor stimula in special investitiile sociale, permitand cetatenilor sa faca fata provocarilor viitoare de pe piata fortei de munca – Fondul european de ajustare la globalizare si un nou program pentru schimbare sociala si inovare sociala vor completa si vor consolida Fondul social european.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, a declarat: „Politica de coeziune a contribuit deja in mod semnificativ la asigurarea prosperitatii in UE. Insa, avand in vedere criza economica, ea trebuie sa devina acum un motor pentru crestere si competitivitate. Propunerile noastre vor intensifica si mai mult functionarea fondurilor UE. Orientand investitiile catre factorii-cheie ai cresterii – intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri), inovare, eficienta energetica – vom obtine un impact mai mare. De asemenea, am modernizat politica introducand conditii pentru a garanta performanta si obtinerea de rezultate, stimulente pentru cei care realizeaza obiectivele in cel mai eficient mod, precum si proceduri simplificate”.

László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a adaugat: „Aceasta propunere integrata consolideaza dimensiunea sociala a politicii de coeziune, definind cote minime pentru Fondul social european si consolidand Fondul european de ajustare la globalizare. Prioritatea acordata dimensiunii umane este o parte importanta a eforturilor noastre de iesire din criza. Aceste fonduri sunt parghiile financiare care traduc politicile noastre in elemente concrete la fata locului pentru milioane de cetateni, ajutandu-i sa isi gaseasca un loc de munca si contribuind la o redresare generatoare de locuri de munca”.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top