Lista de intrebari frecvente privind masurile de finantare in cadrul PNDR!

intrebari frecvente, PNDR

1. In cazul in care un cabinet veterinar este inregistrat si isi desfasoara activitatea in mediul rural, intr-un sat, dar care se afla in administratia primariei unui oras, acest cabinet este eligibil?

Conform Ghidului Solicitantului aferent Masurii 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”, spatiul rural eligibil in acceptiunea Axei 3 si implicit a acestei masuri, cuprinde totalitatea comunelor ca unitati administrativ teritoriale impreuna cu satele componente. Satele apartinatoare de orase si zonele periurbane nu sunt eligibile. Prin urmare, cabinetul veterinar mentionat de dumneavoastra nu este eligibil.

2. Se pot achizitiona, prin Masura 112, oi cu factura daca vanzatorul si cumparatorul sunt rude, avand in vedere faptul ca nu trebuie sa se intocmeasca dosar de achizitii?

Conform Planului de Afaceri aferent Masurii 112, trebuie sa demonstrati ca cel putin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei, astfel:
a. achizitionarea de teren pentru desfasurarea activitatilor agricole;
b. construirea si/sau modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola la nivel de exploatatie, incluzandu-le si pe cele pentru protectia mediului;
c. achizitionarea, inclusiv in leasing de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, echipamente si software specializate;
d. achizitionarea de animale si dupa caz, a cotei de productie;
e. plantarea si replantarea plantelor perene.

Prin urmare, puteti achizitiona ovine sau oricare dintre cele mentionate mai sus atata timp cat acoperiti (cu documente fiscale) procentul de 30% din sprijinul financiar oferit.

Achizitionarea de oi cu factura, in situatia in care vanzatorul si cumparatorul sunt rude, nu este eligibila.

3. In cadrul Masurii 313, o organizatie non-guvernamentala/fundatie poate solicita sprijin pentru componenta a), respectiv constructia unei pensiuni turistice sau agroturistice?

In cazul solicitantilor de tip ONG care doresc sa obtina finantare in cadrul Masurii 313 „Incurajarea activitatilor turistice”, scopul si obiectivele asociatiei si fundatiei/ ADI (Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara) prevazute in statut, trebuie sa fie in conformitate cu activitatile care vizeaza proiectul, activitati de interes public si negeneratoare de profit.

Va citam din Ghidul Solicitantului: „in cazul comunelor, asociatiilor de dezvoltare intercomunitara si ONG-urilor se va demonstra necesitatea si oportunitatea economica a investitiei. ONG-urile, comunele si ADI-urile sunt beneficiari eligibili in conditiile in care aplica pentru proiecte de interes public si negeneratoare de profit, de tipul celor din componenta c si d”. Asadar, un solicitant de tip ONG nu este eligibil pentru finantare prin Masura 313, in cazul in care solicita sprijin pentru constructia unei pensiuni turistice sau agroturistice.

4. Am dori sa depunem un proiect pe Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Prin acest proiect dorim sa facem o ciupercarie. Aceasta afacere dorim sa o dezvoltam intr-o fosta constructie a unui CAP. Va rog sa imi spuneti care suprafata se trece in proiect: suprafata pe care este asezata constructia sau suprafata totala care se foloseste pentru plantat (in interiorul constructiei se vor aseza rafturi/ lazi pe mai multe etaje)?

In cazul in care prin Planul de afaceri va propuneti sa realizati o ciupercarie intr-o cladire, trebuie sa va asigurati ca aceasta este favorabila unui asemenea tip de cultura.

In Planul de afaceri, suprafata luata in calcul trebuie sa fie suprafata cumulata de pe fiecare etaj, iar determinarea dimensiunii economice a ciupercariei va lua in calcul caracteristicile sistemului de cultura practicat (numarul de cicluri/an, modul de asezare a substratului in spatiu), conform urmatoarei formule de calcul: Unitatea de Dimensiune Economica (UDE) a unei ciupercarii = numarul UDE aferent suprafetei spatiului de cultura X numarul de cicluri/ an X numarul de stelaje/ lazi suprapuse.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

2 Replies to “Lista de intrebari frecvente privind masurile de finantare in cadrul PNDR!”

  1. hentea cosmin spune:

    buna ziua as dori sa stiu cum sa acasez fonduri europene ptr, ca vreau sami fc o ferma de prepelite

  2. ANDRASIU MARIANA spune:

    va rog sa-mi spune-ti unde in Cererea de Finantare la masura 112 pot sa trec cultura de hamei. Nu imi este clar din Regulamentul 1444/2002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top