Life Natura si Life Mediu: proiecte finantate

Comisia Europeana a aprobat finantarea unui numar de 54 de proiecte de conservare a naturii din 20 de state membre sau in curs de aderare, in cadrul programului LIFE Natura. Proiectele vor viza conservarea zonelor naturale si a faunei si florei acestora, infiintarea unor structuri de management durabil si sporirea gradului de constientizare a publicului, precum si cooperarea cu actorii implicati in acest domeniu.

Proiectele vor contribui la crearea unei retele de situri protejate Natura 2000 in cadrul Uniunii Europene. Proiectele se vor derula in Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia si Ungaria. Acestea totalizeaza o investitie de 125,7 milioane euro, din care Uniunea Europeana va contribui cu 69 milioane euro.

O scurta prezentare a celor cinci proiecte LIFE Natura finantate in Romania:

Patru din cele cinci proiecte romanesti vizeaza protectia unor specii salbatice.

Unul se adreseaza unei populatii restranse de vipera salbatica (Vipera ursini rakosiensis) din Transilvania. Aceasta specie de reptile este pe cale de disparitie – in lume mai exista o singura alta populatie, la fel de mica si amenintata cu disparitia, in Ungaria. Cel de-al doilea proiect vizeaza protectia carnivorele de talie mare, precum lupul (Canis lupus), ursul (Ursus arctos) si rasul (Lynx lynx) din judetul Vrancea.

Speciile de pasari sunt vizate in doua proiecte, unul dintre acestea se adreseaza populatiei de pasari acvatice din zona inundabila a Prutului de jos, iar altul populatiilor de pelicani dalmatieni (Pelicanus crispus), una dintre speciile prioritare pentru finantarea prin programul LIFE, in Delta Dunarii.

Cel de-al cincile proiect se concentreaza asupra habitatelor din intreag teritoriul Romaniei, avand ca scop conservarea padurilor si a habitatelor montane. Aceasta va incuraja investitia in ecoturism si va forma locuitorii in meseria de ghid. De asemenea, vor fi initiate propuneri pentru sprijinirea proprietarilor de terenuri care doresc sa urmeze obiectivele programului Natura 2000 si sa le promoveze autoritatilor competente.

In cadrul programului LIFE Mediu 2005, Comisia Europeana a aprobat finantarea unui numar de 89 proiecte inovatoare din 17 state. Aceste proiecte vor prezenta noi metode si tehnici pentru a face fata unei largi plaje de probleme legate de mediul inconjurator, contribuind astfel la imbunatatirea mediului Europei.

Proiectele sunt conduse de beneficiari sau promotori de proiect, din Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Portugalia, Romania, Spania, Suedia si Ungaria. Aceste proiecte reprezinta totalul unei investitii de 220 milioane euro, din care 71 milioane reprezinta finantarea Uniunii Europene.

In Romania, un proiect vizand managementul calitatii aerului va identifica sursele de poluare din Bucuresti si din imprejurimile acestuia si va furniza autoritatilor si publicului informatii referitoare la nivelul poluarii atmosferice.

Sursa: , Delegatia Comisiei Europene in Romania, 19 septembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top