Banca Mondiala finanteaza proiecte de modernizare a agriculturii romanesti

Ieri dimineata, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat lansarea oficiala a Sistemului de Cunoastere si Informare Agricola (MSCIA – MAKIS), in valoare de 59,5 milioane dolari, din care 41,4 imprumut de la Banca Mondiala si 18,1 milioane din fonduri guvernamentale. La conferinta a participat si Owaise Saadat, seful Misiunii permanente a Bancii Mondiale din Romania.

Cu aceeasi ocazie, Gheorghe Flutur a anuntat inca patru mari proiecte, in valoare de 116 milioane de dolari, destinate reabilitarii sistemului de irigatii, serviciilor din agricultura, domeniului forestier si sistemelor de biodiversitate, finantate tot de Banca Mondiala. Tot din aceeasi sursa sunt finantate trei puncte de inspectie sanitar veterinara la frontiera, Centrul de Consultanta Agricola si de Informare – cu 11 milioane de dolari si Cercetarea in agricultura – cu 32 milioane dolari.

Proiectul „Modernizarea Sistemului de Cunoastere si Informare Agricola” (MAKIS) dezvolta trei componente prioritare in domeniul integrarii europene, respectiv siguranta alimentara, cercetarea agricola si sistemul de informare si extensie. Proiectul se va derula pe o perioada de 5 ani si are ca obiectiv principal acordarea de asistenta financiara pentru guvern in vederea imbunatatirii capacitatii administrative, a competitivitatii fermierilor si a procesatorilor agricoli in contextul aderarii.

Componenta I, definita generic „Consolidarea Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Unitatilor Fitosanitare” va trebui sa asigure respectarea legislatiei in domeniu, in special a exercitarii controlului asupra produselor procesate, astfel incat acestea sa existe pe piete, inclusiv pe cele internationale. Vor fi finantate punctele de inspectie de la frontiere (Otopeni, Constanta Nord si Sud), reteaua de laboratoare veterinare si fitosanitare, programul de bunastare a animalelor si programul de instruire a personalului.

A doua componenta, cea a cercetarii agricole, va trebui aliniata la cerintele Uniunii Europene, inclusiv prin imbunatatirea capacitatii acestei structuri de a capitaliza oportunitatile de asistenta financiara, disponibila statelor membre UE.

Cercetarea va fi sprijinita pe trei zone prioritare, prima fiind programul de reforma, potrivit caruia institutele de specialitate vor fi sprijinite financiar pentru a putea urma modelul unui „centru de excelenta”, cu toate consecintele pozitive ce decurg din acest aspect. A doua zona se refera la infiintarea laboratoarelor nationale de referinta, care vor trebui acreditate astfel incat, dupa aderare, sa permita implementarea directivei europene privind nitratii si certificarea absentei organismelor modificate genetic. A treia zona se refera la dezvoltarea departamentului de cercetare al ministrului prin schema competitiva de granturi, ca modalitate de finantare a cercetarii agricole de catre guvern, dar pentru activitati de baza ale sectorului public.

Componenta a III-a, Sistemul de Consultanta si Informatica, va fi dezvoltata pe doua directii principale, prima fiind chiar infiintarea unui centru de informare si instruire pentru personalul calificat din domeniu. A doua directie se refera la consolidarea serviciilor de consultanta agricola la doua niveluri: sprijinirea, pe baza de contract, a activitatilor de consultanta si instruire pentru fermieri si reprezentanti ai societatilor comerciale, respectiv introducerea unei metodologii de lucru performante in sistemul de consultanta agricola.

Sursa: , Cotidianul Curentul online, 23 septembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top