O parte din valoarea creditelor luate de fermieri va putea fi suportata de stat

Producatorii agricoli vor putea beneficia anul viitor de alocatii bugetare pentru creditele agricole contractate la banci. Mai exact, o hotarire de Guvern, aprobata recent si ce urmeaza a fi publicata in viitorul apropiat, prevede ca fermierii sa beneficieze de o subventie in limita a 20% din valoarea totala a creditului. Conditia este ca beneficiarii creditelor, ce pot fi atit persoane fizice cit si juridice, sa returneze imprumutul conform graficului impus de banca.

Persoanele interesate trebuie sa depuna la Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala contractele de imprumut cu valoarea creditelor si graficul de rambursare a ratelor de imprumut. Pe baza acestei documentatii statul va aloca fiecarui producator agricol in parte intre 5 si 20 la suta din valoarea creditului contractat. „Anul trecut, alocatiile bugetare au fost cuprinse intre 3 si 10 la suta din valoarea creditului. Am avut 30 de producatori agricoli care au beneficiat de acest sprijin oferit de Guvern”, a afirmat Neculai Olariu, director executiv adjunct la DADR Iasi.

Pentru certificarea corecta a volumului creditului solicitat bancilor, cererile de credit trebuie avizate in prealabil de DADR judetene. Decontarea sumelor alocate ca fonduri publice in acest sens se vor face tot prin intermediul Directiile Agricole. Conform actului normativ, creditele contractate pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole vor fi „subventionate” cu 20 la suta din valoare. Acelasi procent va fi acordat si celor care folosesc creditele pentru intretinerea si recoltarea plantatiilor.

La creditele destinate achizitionarii sau producerii in unitati proprii a puilor de pasare pentru carne sau oua se vor acorda alocatii bugetare de doar 5 la suta din valoarea acestora, iar persoanelor care folosesc imprumutul pentru achizitia ori cresterea purceilor vor primi 10%. Aprovizionarea, procesarea hranei, asigurarea medicamentelor si tratamentelor medicale pentru animale, cheltuielile curente cu intretinerea si functionarea adaposturilor, utilajelor si instalatiilor aferente care se vor face cu credite agricole vor primi alocatii bugetare de 20 la suta din valoarea creditului.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 24 septembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top