Comisia trimite Bulgaria si Romania inaintea Curtii de Justitie pentru a asigura implementarea corecta a dreptului european

Romania, gaze naturale

Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important este sa se furnizeze tuturor participantilor la piata informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei.

In practica, din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate.

Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de „backhaul”) nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori.

In plus, in Romania operatorul sistemului de transport (OST) nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta. In absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila, este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *