Fonduri pentru stimularea competitivitatii in afaceri si a IMM-urilor

fonduri, IMM-uri

Noul program vizeaza in special: 1) antreprenorii, mai ales cei de la nivelul IMM-urilor, care vor beneficia de acces mai usor la finantarea afacerii lor, 2) cetatenii care doresc sa desfasoare activitati economice independente si care se confrunta cu dificultati in a infiinta sau dezvolta propria afacere, 3) autoritatile statelor membre, care vor fi mai bine sprijinite in eforturile lor de a elabora si pune in aplicare o reforma eficienta a politicilor de profil.

Context

Programul pentru competitivitatea intreprinderilor si pentru IMM-uri are urmatoarele obiective generale:
– imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-uri sub forma de participatii si imprumuturi: in primul rand, o facilitate de participatii pentru investitiile aflate in faza de crestere va oferi IMM-urilor finantare de tip participatii, rambursabila si cu scop comercial, in principal sub forma de capital de risc, cu ajutorul unor intermediari financiari. in al doilea rand, o facilitate de acordare de imprumuturi, va oferi IMM-urilor imprumuturi directe sau prin alte modalitati cu risc partajat puse la dispozitie de intermediari financiari pentru a acoperi imprumuturile;
– imbunatatirea accesului la piete in interiorul Uniunii si la nivel global: vor fi puse la dispozitie servicii de sprijinire a afacerilor orientate spre crestere economica, prin intermediul Retelei intreprinderilor europene, pentru a facilita expansiunea afacerilor pe piata unica. Acest program va asigura, de asemenea, sprijin in afaceri IMM-urilor, in afara UE. De asemenea, va exista sprijin pentru cooperare industriala internationala, in special in vederea reducerii diferentelor dintre mediile de reglementare si de afaceri dintre UE si principalii sai parteneri comerciali;
– promovarea spiritului antreprenorial: activitatile vor include dezvoltarea competentelor si atitudinilor antreprenoriale, in special in randul noilor antreprenori, a tinerilor si a femeilor.

Se preconizeaza ca programul va sprijini anual 39.000 de intreprinderi, ajutandu­le sa genereze sau sa pastreze 29.500 de locuri de munca si va lansa anual 900 de noi produse, servicii sau procese in materie de afaceri. Accesul la credit va fi mai usor pentru antreprenori, in special pentru cei care doresc sa lanseze activitati transfrontaliere, anticipandu-se imprumuturi si investitii suplimentare in valoare de 3,5 miliarde EUR destinate intreprinderilor europene.

Pachetul financiar pentru punerea in aplicare a programului se ridica la 2,5 miliarde EUR, din care 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare. Restul va fi cheltuit pentru finantarea Retelei intreprinderilor europene, cooperarii industriale internationale si educarii in vederea dezvoltarii spiritului antreprenorial.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top