Topul celor mai tari firme din Romania

Primele 25 mari companii private din Romania au realizat anul trecut o cifra de afaceri de 14,66 miliarde de euro, ceea ce inseamna circa 25% din PIB, conform unei analize realizate de revista Business Magazin, pe baza datelor financiare publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Produsul Intern Brut al Romaniei aferent anului precedent a fost estimat la aproximativ 59 de miliarde de euro. Potrivit analizei, primele patru companii din top 25 au avut anul trecut venituri de peste un miliard de euro.

Cea mai mare companie privata autohtona ramine Petrom, pozitionata si in 2003 pe prima pozitie a clasamentului. Societatea controlata de grupul austriac OMV a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 2,14 miliarde de euro, in urcare cu 12,8% fata de 2003. Pe primul semestru, cifra de afaceri a Petrom a fost de 1,25 miliarde de euro, in crestere cu 16% fata de primele sase luni din 2004, iar profitul net s-a ridicat la 164 de milioane de euro.

A doua companie in clasament este Mittal Steel, care a derulat un volum al afacerilor de 1,69 miliarde de euro in 2004, iar profitul net s-a situat la 345,4 milioane de euro. Primul indicator a urcat cu 56,6%, in vreme ce al doilea a crescut cu 251,7%. Inainte de a fi achizitionat de magnatul indian Lakshmi Mittal, Sidex era cunoscut drept una dintre cele mai mari gauri negre ale industriei autohtone. De la pierderi de peste un milion de dolari pe zi, Sidex a ajuns in doar patru ani compania cu cel mai mare profit din Romania, mentioneaza Business Magazin. Practic, Sidex aduce zilnic actionarilor profit net de un milion de euro. Mittal Steel Galati ar putea deveni din acest an cea mai mare companie din Romania, cu o cifra de afaceri de trei miliarde de dolari (peste 2,3 mld. euro), de patru ori mai mare decit in anul preluarii de catre consortiul indian – 2001.

Grupul Rompetrol (Petromidia), controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, a consemnat in 2004 o cifra de afaceri de 1,15 miliarde de euro si un profit net de 7,7 milioane euro. Ritmul de crestere a afacerilor s-a situat peste cel atins de Petrom, respectiv 26,5%. In prima jumatate a anului, grupul a reusit o crestere de peste 67% a cifrei de afaceri consolidate fata de perioada ianuarie-iunie 2004, la 1,062 de miliarde de dolari, iar pentru tot anul 2005 estimeaza peste 2,1 miliarde.

A patra companie cu venituri de peste un miliard de euro este Metro Cash&Carry. Societatea este cel mai mare retailer autohton si continua sa ocupe si in 2004 locul patru in top 25, mentinindu-si pozitia pe care o avea si in 2003. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu aproape 34% in lei si cu peste 24% in euro, pina la 1,025 miliarde de euro. Estimarile pentru 2005 vizeaza un nivel al afacerilor de circa 1,3 miliarde de euro.

Domeniul telecomunicatiilor, si in special segmentul GSM, este reprezentantat de trei companii care se plaseaza in primele zece companii din clasament. Cei doi operatori de telefonie mobila, Orange si MobiFon(Connex), sint o prezenta constanta in topurile celor mai mari companii din Romania. Orange Romania a raportat o cifra de afaceri de 607,3 milioane euro, in timp ce MobiFon a urcat pina la 565,3 milioane euro. In ceea ce priveste RomTelecom, care ocupa locul cinci in top 25, anul trecut a adus afaceri de 822,7 milioane de euro si a marcat trecerea companiei de pe pierdere pe profit, tendinta care a continuat si in 2005: in primele sase luni, profitul net al companiei a depasit 46 de milioane de euro, cu peste 356% fata de acelasi interval din 2004, la venituri de 458,1 milioane de euro, in crestere cu 14,3%.

In primele zece companii, care cumuleaza 9,7 miliarde de euro, sint prezente si Rafo Onesti, locul sase, cu o cifra de afaceri de 634,6 milioane de euro, Automobile Dacia – 592,6 milioane de euro (locul opt) si Distrigaz Sud – 535 milioane de euro (pozitia a zecea). Ultimele 15 societati din top 25 au gestionat in 2004 afaceri de 4,89 miliarde de euro. Clasamentul include Carom Onesti, Interbrands, Distrigaz Nord, Lukoil Downstream, Alro, Philip Morris, Porsche Romania, Rom Oil Brasov, British American Tobacco Trading, Transilvania General Import Export, Petromservice, Rompetrol Downstream, Selgros Cash & Carry, Hiproma – Carrefour si Coca Cola HBC.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 28 septembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top