Judetele de la granita Romania-Ungaria vor primi aproape 19 milioane de euro pentru proiecte comune

Romania-Ungaria, cooperare

Valoarea totala a finantarii din fonduri FEDR acordata acestor proiecte este de peste 18,9 milioane de euro. Programul, implementat in perioada de programare 2007-2013, are ca obiectiv principal promovarea unor bune relatii de vecinatate intre cele doua state membre participante in program.

Agentia Nationala de Dezvoltare din Ungaria, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania, a lansat cea de-a patra solicitare de propuneri de proiecte la 10 decembrie 2010, cu o perioada de depunere a aplicatiilor de trei luni.

Pana la termenul-limita stabilit, a fost depus un numar record de proiecte, totalizand 342 de aplicatii, cu 22% mai multe decat cele transmise spre evaluare in cadrul apelului de propuneri de proiecte precedent.

Dupa finalizarea evaluarii calitative a proiectelor, Comitetul Comun de Selectie a decis sa acorde finantare, in valoare de aproape 19 milioane de euro, unui numar de 144 de proiecte. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile FEDR care a putut fi solicitata in cadrul celei de-a patra solicitari de propuneri de proiecte a fost de 1 milion de euro.

Abordand aproape toate activitatile programului, 60 dintre proiectele selectate acopera prima prioritate a programului (imbunatatirea facilitatilor de transport transfrontalier, a comunicatiilor si protectia mediului), in timp ce 84 dintre acestea vizeaza prioritatea 2 (cooperare in domeniul afacerilor, cercetare, dezvoltare si inovare, educatie, cooperare pe piata muncii, sanatate si prevenirea riscurilor).

Proiectele vor fi implementate de catre 316 parteneri, reprezentand autoritati locale, regionale sau nationale, institutii publice, organizatii non-profit si institutii de educatie, care activeaza in aria eligibila a programului de pe partea romana a granitei, in judetele Satu Mare, Bihor, Arad si Timis si, respectiv, in judetele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés si Csongrád din Ungaria. Contractele de finantare pentru aceste proiecte vor fi semnate la inceputul anului viitor.

Cel de-al cincilea apel de propuneri, pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii transfrontaliere, a fost lansat la 29 august 2011, cu termenlimita de depunere a aplicatiilor la 31 ianuarie 2012. Fondurile FEDR facute disponibile prin intermediul acestuia insumeaza 51,4 de milioane de euro, la care se adauga cofinantarea nationala din partea Ungariei si Romaniei (aproximativ 10-13%).

Elementul de noutate al apelului de proiecte il constituie faptul ca permite, in cadrul actiunii ce vizeaza dezvoltarea turismului, reabilitarea, reconstructia monumentelor istorice, a cladirilor sau obiectivelor cu impact asupra dezvoltarii turismului si dezvoltarii culturale, iar, in baza acestora, dezvoltarea de pachete turistice cu impact transfrontalier, cum ar fi trasee religioase sau istorice, precum si circuite concentrate in jurul patrimoniului cultural.

Pana in momentul de fata, au fost aprobate prin program, un numar total de 406 proiecte, cu o alocare financiara nerambursabila de aproximativ 150,7 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top