Oportunitati pentru angajatorii care incheie contracte de ucenicie

oportunitati, tineri

Contractul de ucenicie se poate incheia cu durata intre un an si 3 ani, cu o perioada de proba care nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica sau numai pregatire practica, iar la finalul contractului, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, de unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.

Durata contractului de ucenicie la locul de munca se stabileste in functie de ocupatia/calificarea pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si de competentele dobandite anterior de catre acesta, fara a putea fi mai mica de:

– 12 luni, in cazul in care ucenicia se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 1;
– 24 luni, pentru nivelul 2;
– 36 luni, pentru nivelul 3.

Salariul de baza lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 700 lei (pentru anul 2012), angajatorul avand posibilitatea de a primi o suma de 300 de lei lunar, pe durata contractului.

Prin Hotararea Guvernului nr. 1212/2011 se simplifica si procedurile pentru angajatori, eliminandu-se obligatia existentei unor autorizatii speciale la incheierea contractelor de ucenicie, precum si dovada atestatului in cazul maistrilor de ucenicie, fiind suficienta pentru coordonatorul ucenicului a experientei profesionale de minimum 5 ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *