Plan secret pentru fondurile UE necheltuite

plan, fonduri UE

Un asa-numit „plan secret” pe care Germania si Franta l-au pregatit pentru Consiliul informal de luni de la Bruxelles si care se refera la masurile pe care tarile UE ar trebui sa le ia pentru a relansa cresterea economica vorbeste despre coordonarea politicilor privind impozitul pe profit in statele membre, despre taxa pe tranzactiile financiare si despre schimbari in destinatiile fondurilor europene.

Una dintre propunerile controversate ale planului franco-german si care ar putea sa afecteze Romania se refera la redirectionarea a 25 la suta din fondurile europene necheltuite catre un „fond special pentru crestere economica si competitivitate”, noteaza „EuObserver”.

„Banii nu vor mai fi gestionati de catre autoritatile nationale, ci de Comisia Europeana”, in colaborare cu Banca Europeana de Investitii. „Proiectele finantate prin acest fond special ar trebui sa aiba „obiective clare”, care pot fi implementate in 2012, cum ar fi de exemplu credite pentru intreprinderile mici si mijlocii sau pentru companii de cercetare. Intarzierea efectuarii platilor catre beneficiarii fondurilor UE ar trebui de asemenea redusa. Reprezentantii Comisiei Europene nu sunt foarte incantati de propunere, mai ales ca, potrivit calculelor, banii care ar ramane efectiv necheltuiti sunt de ordinul zecilor de milioane.

Mai multe detalii: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *