Durata de infiintare a unei firme, redusa la maxim 3 zile

afaceri, firma

Ea necesita insa si un cadru procedural prietenos. intrucat ne aflam abia pe locul 63 in lume din perspectiva usurintei de a deschide o afacere, conform raportului Doing Business 2012, am luat masurile necesare pentru simplificarea procedurilor. Astfel, incepand cu 6 februarie 2012 perioada de infiintare a unei societati va fi diminuata de la 10 zile la 3 zile.

Este al doilea obiectiv pe care l-am atins in calitatea mea de ambasador al IMM-urilor la Comisia Europeana, dupa facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor prin Programul Mihail Kogalniceanu si prin Programul tinerilor debutanti in afaceri, ambele functionale incepand cu anul 2011. Efortul a fost conjugat.

Oficiul National al Registrului Comertului introduce un nou sistem informatic integrat, prin care antreprenorul poate depune toate documentele necesare infiintarii unei societati online, fara costuri financiare suplimentare si cu economie substantiala de timp.

Antreprenorul va trebui sa se prezinte in persoana la Oficiile Registrului Comertului sau la notar doar pentru obtinerea specimenului de semnatura. Plata online a tuturor taxelor pentru inregistrarea firmei este posibila din acest an prin Sistemul electronic de procesare a platilor online la ONRC.

Durata de eliberare a documentelor necesare s-a scurtat semnificativ. Daca pana acum documentul doveditor pentru existenta sediului social era eliberat in 5 zile, astazi antreprenorul poate dispune de acesta in maximum 24 de ore. Cererile insotite de documentatia completa depuse in prima jumatate a programului de lucru ANAF se solutioneaza in aceeasi zi, iar cererile depuse in a doua jumatate a programului de lucru se solutioneaza cel tarziu in prima jumatate a programului de lucru din ziua imediat urmatoare.

Romania face astfel un pas urias pentru a se apropia de bunele practici europene. in urma acestor modificari, antreprenorul va economisi o uriasa cantitate de energie, de timp si de bani.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *