Regio pune in valoare patrimoniul cultural religios al Moldovei

POR, proiect

Cu o valoare totala de 60 milioane lei, proiectul propune o investitie complexa, ce urmareste reabilitarea, conservarea si restaurarea Ansamblului Mitropolitan in vederea reintroducerii acestuia in circuitul turistic cultural-istoric si a valorificarii potentialului turistic al municipiului Iasi.

Principalele lucrari constau in restaurarea si punerea in valoare a 6 monumente protejate (Catedrala Mitropolitana, Catredrala veche, Palatul Mitropolitan, Biblioteca ecumenica „D. Staniloae”, Cancelaria Mitropolitana, Caminul monahal „Sfantul Gheorghe” si Casa „Epivata”), dar si lucrari de reabilitare si modernizare a aleilor din incinta, de restaurare a Catapetesmelor Catedralei Mitropolitane si a Catedralei Vechi, dar si de amneajare a punctelor de interes pentru turisti.

Dupa 3 ani de implementare, este de asteptat ca cei peste 1 milion de pelerini care viziteaza anual Ansamblul Metropolitan din motivatii religioase, enoriasii bisericii, beneficiarii serviciilor de asistenta sociala furnizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, dar si comunitatea in ansamblu se vor bucura de rezulatele finale ale acestui proiect.

Pentru proiectele care au ca obiectiv conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea si protejarea monumentelor istorice din grupa A si din grupa B, REGIO a pus la dispozitie o alocare financiara de 48,15 milioane euro pentru perioada 2007-2013. Finantarea a fost disponibila pentru administratii publice locale sau unitati de cult care au in administrare obiective de patrimoniu cu un real potential turistic si care pot fi incluse in circuite turistice.

Sursa: Inforegio Nord-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *