POSDRU – lectii neinvatate

POSDRU, Dumitru Oprea

Cum in joc sunt peste 3 miliarde de euro, se cuvine a se face o mentiune foarte importanta. Situatia nu este placuta, dar nici atat de tragica, precum este ea de politizata sau mediatizata.

Situatia „intreruperii de plati” poate sa aiba efect pentru doar cateva saptamani, ceea ce, practic, nu ar trebui sa-i afecteze pe cei care deruleaza astfel de proiecte. In cazul intreruperii platilor, de regula, se cer unele reconfigurari/adaptari ale proiectelor aflate in derulare, urmate, in cazuri mai neplacute, de corectii financiare.

In situatia noastra, este posibil sa se ajunga la neonorarea la plata a 20 milioane de euro. Totul depinde de pozitia in care va fi plasata, pe o scala de la 1 la 4, Autoritatea de Management. 1 si 2 sunt punctaje bune, dar 3 si 4 inseamna probleme. In momentul de fata, autoritatea POSDRU are evaluarea 3. In cateva saptamani, trebuie sa fie dusa la 2 sau 1. In caz contrar, se continua starea de intrerupere a platilor. Speram sa nu se depaseasca sfarsitul lunii martie.

„Procedura de suspendare” este mult mai dura. Ea blocheaza accesul la fonduri europene pentru perioade mai mari de 6 luni. O astfel de procedura a fost aplicata pentru Programul Operational Regional (POR). Abia la sfarsitul lunii decembrie 2011 am scapat de ea.

Daca recomandarile Raportului de audit pentru anii 2009 si 2010 ar fi fost aplicate in 2011, nu s-ar fi repetat multe greseli. Conform acestuia, trebuia sa se verifice la fata locului toate proiectele. Lucru ce nu s-a intamplat. De asemenea, era necesar sa se stabileasca limite rezonabile si reguli foarte clare in privinta ponderii salariilor in totalul bugetului, inclusiv restrictii privind tarifele. Asta in conditiile in care la noi salariile reprezinta in multe proiecte chiar si pina 80% din buget, in timp ce la nivelul Uniunii Europene sunt de cel mult 50%.

In orice caz, anumite lucruri nu se mai pot remedia acum, dar nici proiectele nu vor putea fi inchise. Situatie in care se vor administra sanctiuni financiare, prin neonorarea la plata a unor sume sau prin aplicarea unor procente de penalizare.

Cum aproape 80% din valoarea totala a POSDRU este contractata, doar 20% ar mai putea fi supuse unor proceduri mult mai riguroase, care sa respecte recomandarile Comisiei. Cam mare pretul pentru niste lectii neinvatate la timp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top