Se pot infiinta perdele forestiere cu fonduri europene

fonduri europene, padure

Investitiile de acest tip se aplica pe suprafetele de teren agricol, de cel putin 0,5 hectare, pe care se infiinteaza plantatia forestiera. Important de retinut este faptul ca padurea trebuie pastrata pana la atingerea varstei exploatabilitatii, aceasta putand ajunge si la 40 de ani.

APDRP acorda in primul an sprijinul financiar pentru infiintarea plantatiei, pentru lucrari de intretinere, dar si compensatii pentru pierderea de venit. In anii doi, trei, patru si cinci, beneficiarul va primi fonduri nerambursabile numai pentru lucrarile de intretinere si pentru compensatiile de pierdere a venitului.

Dupa trecerea celui de-al cincilea an de la infiintarea padurii, beneficiarul va continua sa primeasca numai compensatiile de pierdere a venitului pentru inca zece ani.

Pentru pierderea de venit agricol sunt oferite prime compensatorii, diferentiate in functie de tipul beneficiarilor. Acestia se impart in „fermieri” si „alti detinatori de terenuri agricole” (non – fermieri). Compensatiile se acorda pe o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, fiind reprezentate de sume standard, exprimate in euro pe an si pe hectar.

Astfel, se acorda 80% pe an si pe hectar pentru fermieri si 50% din nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit agricol acordata fermierilor, pe an si pe hectar, pentru non-fermieri.

Cei 80% inseamna 209,5 euro + PD, unde PD reprezinta plata directa pe suprafata acordata in cadrul schemei de plata implementata in anul de campanie.

De exemplu, pe o perioada de 5 ani, pentru un hectar de teren agricol la campie, un fermier poate sa primeasca 6.140 euro, fonduri nerambursabile. Aceasta suma este compusa din 1.330 euro prima de infiintare a plantatiei, plus 1.336 euro pentru lucrarile de intretinere, la care se vor adauga 3.474 euro compensatiile de pierdere a venitului.

Aceste compensatii pentru pierderea de venit sunt actualizate pe perioada de implementare a proiectului, in conformitate cu modificarile Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Sumele pentru intretinerea plantatiilor pe o perioada de pana la 5 ani si cele pentru compensarea pierderilor de venit agricol, vor fi acoperite in proportie de 100% din fonduri publice.

Informatii suplimentare

Perdelele forestiere de protectie sunt formatiuni paduroase cu lungimi diferite si latimi relativ inguste, amplasate la o anumita distanta fata de un obiectiv, cu scopul de a-l proteja impotriva unor factori naturali daunatori. Astfel, perdelele forestiere ajuta la protectia terenurilor agricole contra factorilor climatici daunatori si pentru ameliorarea conditiilor climaterice din perimetrul aparat, la protectia cailor de comunicatie si de transport, in special impotriva inzapezirilor.

De asemenea, sunt utilizate pentru protejarea digurilor si a malurilor contra curentilor, viiturilor, ghetii, dar si pentru protejarea localitatilor si a diverselor obiective economice si sociale.

In acceptiunea acestei Masuri, „padure” reprezinta o suprafata de teren acoperita cu arbori a caror inaltime este de cel putin 5 m la maturitate si a carei consistenta, exprimata prin indicele de acoperire, este de minimum 10%. In privinta perdelelor de protectie, acestea trebuie sa aiba o latime de cel putin 20 m.

Ponderea padurilor in suprafata totala a Romaniei este de 26,8% fata de media europeana de aproximativ 32%. In Romania, suprafata de padure care ar reveni fiecarui locuitor, este de 0,28 hectare, fiind cu putin sub media europeana, de 0,32 hectare. Pentru spatiul geografic romanesc, 35% de suprafata de padure ar reprezenta valoarea optima, pentru asigurarea echilibrului ecologic, pe termen mediu.

Suprafata de padure si alte terenuri acoperite de vegetatie forestiera ocupa 6,7 milioane de hectare (conform raportarilor INS din 2006).

In perioada 2007-2013, prin contributia Masurii 221, se doreste cresterea acestei suprafete cu 1,32%.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top