Concurenta echitabila pentru intreprinderi pe pietele internationale ale achizitiilor publice

achizitii publice, UE

Propunerea urmareste de asemenea sa asigure ca toate companiile (atat cele europene, cat si cele din tari terte) beneficiaza de conditii egale in ceea ce priveste concurenta pentru oportunitati de afaceri pe piata lucrativa a achizitiilor publice din UE.

Achizitiile publice constituie o parte substantiala din fluxurile comerciale internationale si insumeaza 1.000 de miliarde de euro pe an. In UE, achizitiile publice reprezinta pana la 19% din PIB si sunt o parghie esentiala pentru relansarea cresterii, mai ales in contextul unei crize economice. Piata achizitiilor publice din UE a fost intotdeauna foarte deschisa.

Partenerii nostri comerciali nu manifesta insa intotdeauna acelasi grad de deschidere. Numai un sfert din piata mondiala a achizitiilor publice este deschis concurentei internationale. Restrictiile aplicate de partenerii nostri comerciali afecteaza sectoare in care UE este foarte competitiva, cum sunt constructiile, transporturile publice, echipamentele medicale, productia de energie electrica si industria farmaceutica.

Aceasta noua initiativa propusa de Comisie va crea si mai multe stimulente pentru ca partenerii comerciali ai UE sa isi deschida pietele achizitiilor publice pentru ofertantii din UE, ceea ce va garanta posibilitatea societatilor din UE de a concura pe piata interna cu societati straine in conditii de egalitate.

Aceasta initiativa sporeste oportunitatile de afaceri pentru intreprinderile europene atat in UE, cat si la nivel international; stimuleaza potentialul intreprinderilor mici si mijlocii de a-si desfasura activitatea in conditiile unei economii globalizate; creste nivelul ocuparii fortei de munca si promoveaza inovarea in UE.

Aceasta initiativa respecta in totalitate angajamentele UE asumate in cadrul Acordului OMC privind achizitiile publice si al acordurilor comerciale bilaterale. Initiativa clarifica angajamentele internationale ale UE pentru autoritatile contractante europene intr-un mod obligatoriu din punct de vedere juridic.

Aspectele cheie ale propunerii de regulament sunt urmatoarele:

– Nivelurile importante de deschidere a pietei achizitiilor publice a UE sunt confirmate.
– In cazul contractelor care depasesc 5 milioane de euro si care nu sunt reglementate prin acordurile internationale existente, Comisia ar putea aproba excluderea, de catre autoritatile contractante din UE, a ofertelor care cuprind o parte semnificativa de bunuri si servicii straine.
– In caz de discriminare repetata si grava fata de furnizorii europeni in tarile terte, Comisia va avea la dispozitie un mecanism care sa-i permita sa restrictioneze accesul la piata UE daca tara din afara UE nu ia parte la negocieri pentru eliminarea dezechilibrelor de acces pe piata. Eventualele masuri restrictive vor fi directionate, luand, de exemplu, forma excluderii ofertelor originare dintr-o tara din afara UE sau a impunerii unei penalizari privind preturile.
– In fine, propunerea imbunatateste transparenta in legatura cu ofertele anormal de scazute, pentru a lupta impotriva concurentei neloiale din partea furnizorilor din tarile terte pe piata europeana.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.