A inceput campania de primire a declaratiilor anuale pentru Cota de Lapte

cota, lapte

Atat cumparatorii care achizitioneza lapte, cat si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe trebuie sa depuna declaratiile anuale privind livrarile, respectiv vanzarile, realizate in anul de cota 2011/2012.

Reamintim ca anul de cota se incheie la 31 martie 2012, iar declaratiile anuale trebuie completate si depuse la centrele APIA pana la data de 14 mai 2012, inclusiv, fara penalizari. Producatorii detinatori de cota pentru vanzari directe trebuie sa completeze declaratia anuala pe baza datelor din Caietul fermierului.

Producatorul care detine cota pentru vanzari directe trebuie sa depuna declaratia anuala chiar daca nu a comercializat lapte sau produse lactate in cursul anului de cota. De asemenea, cumparatorii trebuie sa depuna la centrele judetene APIA declaratia anuala privind cantitatea de lapte achizitionata in anul de cota 2011/2012, termenul limita fiind tot 14 mai 2012.

Precizam ca producatorilor de lapte care nu depun in termenul legal stabilit declaratia anuala privind cantitatile comercializate li se aplica penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva nationala. Cotele individuale nu vor fi retrase daca producatorii detinatori de cota vor transmite impreuna cu declaratia anuala si o justificare scrisa, datata si semnata, asupra imposibilitatii transmiterii acestei declaratii in termenul legal.

In egala masura, cumparatorul care nu trimite declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a achizitiona lapte de la detinatorii de cota, prin retragerea aprobarii.

Pentru cumparatorii de lapte care nu depun la termen declaratia anuala privind cantitatile achizitionate, sunt calculate penalitati pentru fiecare zi calendaristica de intarziere.

Anual, pe baza declaratiilor producatorilor de lapte, APIA calculeaza cota realizata la nivel national. In cazul depasirii cotei nationale, Romania plateste catre Comisia Europeana o taxa de 27,83 euro pentru fiecare 100 kg vandute in plus. Taxa va fi repartizata tuturor producatorilor care au contribuit la depasirea cotei nationale prin depasirea cotelor individuale.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *