Bani europeni pentru incurajarea turismului la sate

turism, sate

Afla aici mai multe detalii despre Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice”!

Fondurile nerambursabile disponibile pentru finantarea proiectelor privind incurajare a activitatilor turistice sunt de 185.554.261 de euro.

Ghidul Solicitantului, versiunea 06 aplicabila in sesiunea 2012, aduce modificari privind investitiile generatoare de profit, pentru care creste procentul finantarii cu fonduri nerambursabile.

De exemplu, in cazul pensiunilor agroturistice, procentul public nerambursabil era de 70% din totalul cheltuielilor eligibile, iar in urma modificarilor aduse creste la 85%. De asemenea, a fost majorat si plafonul maxim al finantarii respectiv de la 70.000 de euro la 100.000 de euro pentru un proiect.

Totodata, proiectele de investitii ce vizeaza activitatile recreationale beneficiaza acum de un procent public nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile majorat la 85%, de la 50% valoarea anterioara. In acest caz, plafonul maxim al finantarii este de 200.000 de euro.

In privinta cheltuielilor de promovare aferente dezvoltarii si marketingului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie sa se incadreze acum in limita a 10.000 de euro. Pentru acelasi tip de investitii, in vederea crearii de site-uri web, costurile eligibile trebuie sa se incadreze in limita a 5.500 de euro.

In cazul proiectelor de investitii in agroturism, a fost eliminata restrictia privind obligativitatea ca solicitantul sa nu fi beneficiat de finantare nerambursabila pentru investitii prin masurile Axei I a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

„Cei care doresc sa investeasca in turism si sa obtina fonduri europene, se pot orienta si spre agroturism. Dar sa nu uitam ca fondurile pentru agroturism se acorda doar pentru cei care realizeaza investitii acolo unde au domiciliul. O investitie intr-o pensiune agroturistica, poate imbina activitatile agricole cu serviciile turistice in interiorul unei gospodarii agricole sau ferme, iar acest lucru le pot aduce venituri suplimentare”, a declarat Mihai Gavril Vadan, directorul general al APDRP.

Proiectele prin care se vor realiza investitii in zonele cu potential turistic ridicat vor beneficia de cel mult 25 de puncte, iar cele care prin activitatea propusa creeaza locuri de munca vor primi 5 de puncte.

Totodata, proiectele care prevad investitii de producere a energiei din surse regenerabile primesc 10 puncte. Proiectele derulate de femei sau tineri cu varsta de pana la 40 de ani beneficiaza de 5 puncte. Cele care includ investitii privind activitatile recreationale vor primi 25 de puncte. in acelasi timp proiectele de investitii in agroturism primesc 20 de puncte.

Punctajul minim acordat unui proiect este de 20 de puncte.

Proiectele declarate eligibile, si care beneficiaza de punctaj egal, vor fi departajate in functie de valoarea proiectelor. Solicitantul care are proiectul cu valoare mai mica va avea prioritate la finantare europeana nerambursabila. In cazul in care, dupa selectia efectuata, vor exista in continuare proiecte cu acelasi punctaj si aceeasi valoare, aceste proiecte vor primi finantare europeana nerambursabila.

Depunerea proiectelor aferente Masurii 313 se va face la Oficiile Judetene ale APDRP, de luni pana vineri, in intervalul orar 09:00 – 14:00. Termenul limita al depunerii cererilor de proiecte pentru aceasta sesiune este miercuri, 16 mai 2012, ora 12:00.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top