Agricultorii care au sere si solarii afectate de zapezi vor primi sume compensatorii

bani, sera

La solicitarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, directiile agricole judetene au realizat inventarierea si evaluarea pagubelor. Din centralizarea datelor, situatia se prezinta astfel:

– au fost afectati peste 2.950 producatori agricoli, din care 79 sunt detinatori de sere;
– au fost afectate sere si solarii din 31 judete;
– la nivelul materialelor de acoperire pentru sere si solarii s-au inregistrat urmatoarele pagube: 1.356.699 mp geam pentru sere spart si 2.556.512 mp folie plastic pentru solarii rupta.

Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activitatii producatorilor de legume, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care sa compenseze valoarea estimativa a pagubelor produse la materialele de acoperire a spatiilor protejate.

Ajutorul se acorda in conformitate cu regulamentul CE nr.1535/2007, iar cuantumul maxim nu depaseste echivalentul in lei a 7.500 euro pe beneficiar, adica 33.000 lei.

Schema de ajutor de minimis se acorda urmatoarelor categorii de beneficiari:
– Producatori agricoli – persoane fizice;
– Producatori agricoli – persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane juridice etc.

Prin schema de minimis se propune un cuantum de:
– pentru producatori agricoli persoane fizice: 18 lei/mp pentru geam si 2,25 lei/mp pentru folie plastic
– *pentru celelalte categorii de beneficiari: 24 lei/mp pentru geam si 3 lei/mp pentru folie plastic

*MADR incurajeaza asocierea agricultorilor in grupuri de producatori. De asemenea, MADR aloca sume compensatorii la valoarea reala a pietei pentru producatorii agricoli cu statut juridic. Pentru producatorii agricoli persoane fizice, cuantumul sumelor compensatorii alocate este diminuat cu 25%, dat fiind ca acestia nu sunt platitori de TVA.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt de 8,52 mil. lei (circa 1,9 mil. euro) si se asigura de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare acordate MADR.

Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar la directiile agricole judetene este 29 iunie 2012, data dupa care vor fi facute platile catre beneficiari.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *