Conform conducerii CNIPMM, IMM-urile au avut in 2005 o evolutie satisfacatoare

Dupa primul semestru al anului 2005, starea IMM-urilor din Romania este sub nivelul asteptarilor, indicele intreprenorial indicand doar o evolutie satisfacatoare a mediului de afaceri. Aceasta este principala concluzie a analizei efectuate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Evaluarea semestriala a situatiei de ansamblu a IMM-urilor din Romania, realizata de CNIPMMR, s-a bazat pe determinarea Indicelui intreprenorial, calculat ca medie ponderata intre Indicele mediului de afaceri, Indicele evolutiei IMM-urilor si Indicele care reflecta aprecierea intreprinzatorilor.

Potrivit Indicelui mediului de afaceri, sectorul IMM-urilor a inregistrat o evolutie de ansamblu satisfacatoare. Principalii factori care au influentat pozitiv activitatea mediului de afaceri au fost ritmul real de crestere a PIB-ului, care a inregistrat o crestere cu 4,9% fata de primul semestru al anului trecut, rata inflatiei care a fost de 4,1% in primul semestru al lui 2005 si dinamica impozitului pe profit care a scazut de la 25% la 16%.

Principalii factorii care au ingreunat activitatea mediului de afaceri au fost dinamica impozitului pe dividende care a crescut de la 5% la 10% dar si gradul de acoperire a importului prin exporturi de doar 77,4%.

In privinta evolutiei IMM-urilor, factorii pozitivi sunt cresterea numarului de inmatriculari ale societatilor comerciale, cu 14,91% fata de aceeasi perioada a anului trecut dar si evolutia exporturilor din sectorul privat, care a inregistrat o crestere cu 13,7% fata de primul semestru din 2004.

Ingrijoratoare este evolutia numarului de societati comerciale radiate, numarul acestora crescand cu 355,49% fata de primul semestru al anului 2004. Un alt factor negativ este volumul datoriilor IMM-urilor, care a crescut in medie cu 5-10% fata de primul semestru al anului trecut.

Aprecierile intreprinzatorilor in legatura cu situatia firmelor proprii, in primul semestru al anului 2005, nu sunt deloc convingatoare. Astfel, 41% dintre acestia considera ca firma lor a inregistrat o situatie mai buna, fata de 35% dintre acestia care au declarat ca sittuatia este mai slaba. Un procent de 24% dintre intreprinzatori considera ca situatia firmei lor este aceeasi.

In aprecierea conducerii CNIPMMR, evolutia satisfacatoare a mediului de afaceri nu este nici pe departe un rezultat pozitiv pentru Romania, tinand cont ca in statele membre UE acest sector inregistraza rezultate cel putin bune, daca nu foarte bune.

Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), analiza de fata este o oglindire a situatiei societatii romanesti in ansamblu, iar rezultatele slabe ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru actuala guvernare.

Sursa: , Hotnews.ro, 10 noiembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top