Ultimele plati Sapard efectuate in 2005

Agentia SAPARD a autorizat in aceasta saptamana ultimele plati pentru anul 2005, in valoare de 8,5 milioane de euro, cumuland in aceasta luna plati autorizate de 20 de milioane de euro.

Astfel, in 2005, Agentia SAPARD a platit 228 milioane de euro catre beneficiarii SAPARD, cu aproximativ 25 de milioane de euro mai mult comparativ cu anul 2004. Depasirea fondurilor alocate in acest an (208 milioane de euro) este o performanta, cu atat mai mult cu cat anul 2005 a fost marcat de evenimente majore – repetate valuri de inundatii care au intarziat considerabil executia proiectelor, cu efecte in depunerea solicitarilor de plata.

„Este clar ca Programul SAPARD urmeaza o traiectorie ascendenta in ceea ce priveste volumul absorbtiei fondurilor si calitatea implementarii proiectelor. Suntem deopotriva constienti ca anul 2006 va fi unul extrem de dificil prin prisma multiplelor obiective avute in vedere. in primul rand trebuie accelerat ritmul angajamentelor si platilor si mai ales sa asiguram conditiile de implementare a Programului Fermierul, lansat de Ministrul Gheorghe Flutur. in al doilea rand va trebui sa pregatim constructia institutionala a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care va prelua rolul Agentiei SAPARD dupa integrare. Nu in ultimul rand, urmeaza un laborios proces de acreditare a noilor masuri care vor fi incluse in noul Planul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala pentru anii 2007 – 2013.” a declarat directorul general adjunct al Agentiei SAPARD, Dan gherghelas.

In data de 8 noiembrie 2005 Agentia SAPARD a consumat integral fondurile alocate de Uniunea Europeana si Guvernului Romaniei pentru anul 2005.

Din ianuarie 2003, momentul semnarii primelor contracte pentru Programul SAPARD si pana in decembrie 2005, au accesat fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD 1.912 beneficiari, dintre care 607 beneficiari publici (consilii locale, asociatii de consilii locale) si 1.305 beneficiari privati (persoane fizice autorizate, societati comerciale, asociatii). Valoarea fonduri nerambursabile SAPARD atrase prin proiectele realizate de catre acesti beneficiari este de 710 milioane de euro, reprezentand 72% din totalul fondurilor SAPARD disponibile in acest moment.

Totodata, in mai putin de trei ani de implementare a Programului SAPARD, au fost efectuate plati totale de 432 milioane de euro, reprezentand fondurile consumate in anii 2004 (204 milioane euro) si 2005 (228 milioane de euro).

Pentru investitii in industria agroalimentara prin Masura 1.1 (imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole) au fost depuse 229 de proiecte care au beneficiat de fonduri nerambursabile SAPARD in valoare totala de 144 de milioane de euro. Dintre aceste proiecte, 82 sunt deja finalizate la standarde europene. Cele mai multe fonduri au fost atrase de investitiile in unitatile de prelucrare a carnii, a laptelui si produselor lactate, dar si de cele privind modernizarea capacitatilor de receptie, depozitare si procesare a vinului.

Pentru exploatatii agricole (Masura 3.1) au fost finantate prin SAPARD 589 de proiecte, fondurile atrase de catre acestea din Programul SAPARD fiind de 56 de milioane de euro. Principalele investitii realizate prin aceasta Masura au fost cele privind achizitia de utilaje agricole si infiintarea fermelor animale sau vegetale.

Masura de diversificare a activitatilor in mediul rural (Masura 3.4) a atras 470 de proiecte de modernizare sau infiintare a pensiunilor agroturistice si de infiintare a ciupercariilor, a fermelor de melci si a celor apicole. Contributia nerambursabila SAPARD pentru aceste proiecte este de 28 de milioane de euro.

De asemenea, pentru modernizarea infrastructurii rurale, mai exact a drumurilor comunale, a canalizarii si alimentarii cu apa in mediul rural, au fost alocate 477 de milioane de euro din Programul SAPARD, fiind contractate 607 de proiecte.

Sursa: , Agentia Sapard, 22 decembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top