Finantare de la bugetul de stat pentru proiecte depuse de consilii locale

Consiliile locale vor putea obtine finantare de la bugetul de stat pentru realizarea unor proiecte de legare a satelor la reteaua de drumuri publice comunale, judetene si nationale si de asigurare a accesului populatiei la sisteme de alimentare cu apa potabila, de canalizare si de epurare.

Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, Programul de dezvoltare a infrastructurii din cadrul rural, care prevede alocarea pentru proiectele comunitatilor locale, in perioada 2006 – 2008, a sumei totale de un miliard lei RON. Valoarea minima a unui proiect va fi de 40.000 lei RON, iar cea maxima de 4 milioane lei RON.

„Decalajul intre zona rurala si urbana trebuie diminuat. Fara un efort financiar consistent si sustinut nu vom putea reduce acest decalaj”, a declarat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Obiectivele de investitii care pot fi realizate in cadrul proiectelor sunt podete, punti pietonale, consolidari de maluri, sistematizarea albiilor de rauri in aval/amonte de podet, platforme de gunoi, in conformitate cu planurile regionale de gestionare a deseurilor. De asemenea, vor fi dezvoltate sistemele de alimentare cu apa potabila, de canalizare si epurare a apelor uzate.

Pe langa suma alocata de la bugetul de stat, bugetele locale pot contribui la finantarea lucrarilor aferente Programului.

Consiliile locale vor adresa cererile de finantare Comisiei privind Determinarea Oportunitatii Proiectelor, constituita potrivit prevederilor Ordonantei.

Comisia va elabora „Ghidul de eligibilitate”, pe baza caruia va fi stabilita eligibilitatea proiectelor. Finantarea proiectelor se va realiza din sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata. Repartizarea sumelor pe judete si proiecte eligibile va fi aprobata prin hotarare a Guvernului, la propunerea Cancelariei Primului-ministru.

Lucrarile de investitii aprobate de Comisie, conform cererilor de finantare, vor fi contractate cu respectarea prevederilor OUG nr. 60/2001, privind achizitiile publice.

Din Comisia privind Determinarea Oportunitatii Proiectelor vor face parte secretari de stat, reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ai Cancelariei Primului-ministru, precum si un reprezentant desemnat al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic si al Asociatiei Comunelor din Romania.

Comisia va elabora Normele metodologice de aplicare si regulamentul de organizare si functionare, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei.

La elaborarea actului normativ au fost consultate structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, potrivit HG nr. 521/2005.

Sursa: , Guvernul Romaniei – Biroul de presa, 19 ianuarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top