68 de proiecte SAPARD reziliate

Prin Programul SAPARD au fost incheiate 2.036 de proiecte de investitii pentru industria agroalimentara, dezvoltarea infrastructurii rurale, exploatatii agricole si pentru diversificarea activitatilor economice.

Fondurile nerambursabile SAPARD contractate prin aceste proiecte sunt de 711 milioane Euro, cele mai multe sume fiind contractate pentru dezvoltarea infrastructurii rurale (465 milioane Euro) in ceea ce privesc investitiile publice. in cazul investitiilor private, majoritatea fondurilor au fost atrase de industria agroalimentara (148 milioane Euro).

Pana in prezent au fost reziliate 68 proiecte SAPARD contractate pe diferite domenii de investitii, reprezentand 3,3% din total proiectelor contractate.

Principalul motiv al rezilierii proiectelor este imposibilitatea implementarii proiectului, fie din cauza intreruperii relatiilor comerciale cu terti pentru preluarea productiei sau asigurarea materialelor necesare, fie din motive financiare – beneficiarul nu mai poate asigura demararea investitiei cu fonduri proprii.

Alte motive mai sunt si preschimbarea statului juridic al beneficiarului, depasirea termenului limita de depunere a cererilor de plata, refuzul prezentarii dosarelor solicitate (ex: dosarul de achizitii), modificarea solutiei tehnice aprobate initial prin contractul de finantare (fara aprobarea Agentiei SAPARD) sau conflicte de interese.

De asemenea, au fost reziliate proiecte SAPARD si pentru introducerea in Cererea de Finantare a unor documente inexacte (declaratie de imputernicire a reprezentantului legal in cazul CL Sinesti, judetul Valcea – proiect de alimentare cu apa) sau pentru nerespectarea termenelor de finalizare a lucrarilor (CL Vultureni, judetul Bacau – proiect de alimentare cu apa; CL Corbasca, judetul Bacau – proiect de alimentare cu apa). in cazul proiectului de canalizare al Consiliului Local Miercurea Nirajului, acesta a fost reziliat din cauza faptului ca localitatea s-a transformat din comuna in oras, devenind neeligibil pentru Programul SAPARD.

Toate fondurile nerambursabile alocate proiectelor care au fost ulterior reziliate, sunt realocate in cadrul domeniilor de investitii aferente tipurilor de proiecte. Astfel, fondurile nu sunt returnate la Comisia Europeana deoarece in nici un caz nu a au fost inregistrate cazuri de frauda, ci doar nereguli de ordin tehnic sau procedural.

Sursa: , Serviciul Relatii Mass-Media al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, 9 martie 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top