In 2006, plafonul arieratelor va fi redus cu minimum 15%

Plafonul arieratelor pentru operatorii economici monitorizati va fi redus cu minimum 15% pentru anul 2006, comparativ cu anul trecut, a decis Guvernul printr-o Hotarare adoptata in sedinta de astazi.

„La intocmirea bugetelor de venituri si cheltuieli pe 2006 se va avea in vedere reducerea cu minimum 15% a nivelurilor platilor restante totale programate fata de realizarile anului 2005”, a afirmat purtatorul de Cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, intr-un comunicat de presa remis redactiei Finantare.ro.

Potrivit actului normativ, conducatorii operatorilor economici monitorizati si persoanele care ocupa functii de conducere vor primi integral drepturile salariale cuvenite lunar, numai daca sunt respectate criteriile de performanta, inclusiv programul de reducere a platilor restante. In situatia in care nu sunt respectate criteriile de performanta economica, drepturile salariale ale conducatorilor operatorilor economici vor fi diminuate cu pana la 30% din salariul de baza.

Decizia Executivului privind reducerea arieratelor pentru operatorii economici monitorizati are drept scop intarirea disciplinei economico-financiare, rentabilizarea activitatii economice, reducerea pierderilor in economie si incasarea creantelor si plata obligatiilor restante.

Prin masura luata ieri, Guvernul continua tendinta reducerii platilor restante ale operatorilor economici monitorizati, care s-a manifestat in 2005 cand nivelul arieratelor s-a redus cu 12,5%, fata de 2004.

OUG nr.79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare stabileste monitorizarea a 51 operatori economici, cuprinsi in Lista aprobata prin HG nr.393/2004.

Pentru anul 2005, Romania s-a angajat fata de FMI sa reduca plafonul maxim al arieratelor inregistrate de societatile monitorizate. Plafonul arieratelor stabilit pentru decembrie 2005 (3.449,1 mil. lei RON) este cu 12,5% mai mic fata de nivelul inregistrat in decembrie 2004 (3.917,1 mil. lei RON).

In 2005, in conditiile obiectivelor Memorandumului cu FMI, ministerele, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, organele administratiei publice centrale au fost obligate sa dispuna ca bugetele de venituri si cheltuieli pe anul 2005 ale operatorilor economici monitorizati aflati in subordonarea, coordonarea, autoritatea sau in portofoliul lor, sa se intocmeasca luand in calcul reducerea cu 12,5% a nivelului arieratelor totale programate pentru anul 2005 fata de anul 2004. Ca rezultat, la 30 noiembrie 2005 s-a constatat ca arieratele s-au redus atat fata de anul 2004, cat si fata de program.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top