Perspectiva aderarii Romaniei la UE la timp – tot mai clara

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a prezentat comisiei de politica externa a Parlamentului European stadiul eforturilor de integrare europeana a Romaniei si a Bulgariei.

Prezentarea sa din Parlamentul European urma sa stabileasca daca cele doua tari vor putea intra in UE la 1 ianuarie 2007. Olli Rehn a prezentat o evaluare preliminara precauta, ca de obicei, dar optimista, mai ales pentru Romania. Asadar, crede comisarul european ca este probabila aderarea in 2007?

„Este fezabil pentru ambele tari, a spus dl Rehn, Romania a incheiat practic reforma justitiei si a inregistrat primele rezultate preliminare in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, in timp ce Bulgaria trebuie sa incheie reforma si sa o aplice in mod consecvent. Dar e nevoie ca ambele tari sa continue in acealsi timp reformele, mai ales pentru a stabili domnia legii”, a insistat comisarul european.

Raspunsul sau final va veni de abia in raportul de la 16 mai, dar euro-parlamentarii au incercat sa citeasca printre randurile evaluarii preliminare.

Ce cred euro-parlamentarii

Aderarea va avea loc in 2007, dar cu clauze de salvgardare sectoriale, crede socialistul german Klaus Hansch. Aderarea va avea loc in 2007 pentru Romania, crede si ecologistul olandez Joost Lagendijk.

„Pentru Bulgaria n-as fi asa de sigur – daca e sa ma iau dupa termenii folositi in special privind reforma justitiei, dl Rehn a fost mai pozitiv in privinta Romaniei decat a Bulgariei”, a apreciat dl Lagendijk.

Amanarea Bulgariei ar necesita insa votul unanim al guvernelor europene, ceea ce e practic imposibil. Cu toate acestea, presedintele comitetului pentru afaceri externe Elmar Brok crede inca in posibilitatea amanarii.

”In primul rand, trebuie sa verificam in detaliu informatiile furnizate de comisar, iar apoi sa vedem care sunt implicatiile politice ale amanarii, dar comisia n-a exclus aceasta solutie”, a declarat dl Brok.

Crestin democratul german e cel care a cerut, in mod neobisnuit, ca dezbaterea sa se desfasoare in spatele usilor inchise.

Raportorii cer aderarea la timp

Dar atat raportorul pentru Bulgaria, Geoffrey Van Orden, cat si cel pentru Romania, Pierre Moscovici, au pledat pentru aderarea la timp. „Trebuie sa avem in vedere tendinta si ritmul reformelor, a spus socialistul francez Moscovici, nici un membru al Uniunii Europene nu e perfect.”

„Trebuie sa vedem daca paharul e pe jumatate plin sau pe jumatate gol”, a spus la randul sau conservatorul britanic Van Orden, sustinand ca amanarea Bulgariei ar incuraja extremismul si descuraja opinia publica. Opinie impartasita la celalalt capat al spectrului politic de socialistul olandez Jan Marinus Wiersma.

„Riscul amanarii e ca ar crea multa instabilitate in tarile vizate si ar submina dinamismul procesului de reforme”, a spus dl Wiersma.

Dezbaterea despre aderarea Romaniei si Bulgariei uneste asadar unele familii politice, dar le divide pe altele. Ecologistul franco-german Danny Cohn Bendit e unul dintre putinii care a cerut amanarea pentru 2008, dand citate foarte critice din rapoartele monitorilor europeni in domeniul justitiei si coruptiei.

„Nu e vorba daca paharul e pe jumatate plin sau gol, a spus dl Cohn-Bendit, ci daca e plin de otrava.”

Crestin-democratii unguri au ridicat la randul lor chestiunea legii minoritatilor si a universitatilor in limba maghiara, fara prea mult ecou insa. Pierre Moscovici le-a spus ca daca ar fi dupa aceste criterii, Franta n-ar mai fi membra a Uniunii Europene pentru ca nu recunoaste minoritatile etnice.

Aderare, dar si monitorizare fara precedent

Parlamentul European va dezbate in plen situatia celor doua tari la sfarsitul acestei luni, inainte de raportul lui Olli Rehn.

Daca nu se vor identifica lipsuri majore, raportul comisiei nu va face nici o recomandare specifica la 16 mai, deci aderarea isi va urma cursul stabilit la 1 ianuarie 2007.

Dl Rehn a subliniat in acelasi timp ca va mai fi un raport de monitorizare in toamna si ca Romania si Bulgaria ar putea fi urmarite si in primii ani dupa aderare, fapt fara precedent pana acum.

„Indiferent daca e vorba de 2007 sau 2008, exploram posibilitatea unui mecansim de monitorizare dupa aderare si vom utiliza probabil unele din clauzele sectoriale de care dispunem pentru una sau ambele tari, de exemplu in domeniul securitatii alimentare sau al sanatatii animale”, a spus dl Rehn.

Blocarea temporara a unor exporturi de produse agricole ramane deci o perspectiva probabila, dar perspectiva aderarii la timp se profileaza si ea tot mai clar.

Sursa: Oana Lungescu Corespondenta BBC la Bruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top