BCR a pus bete-n roate programului „Fermierul”

Programul „Fermierul” a fost lansat in luna noiembrie 2005, scopul fiind acela de a cofinanta proiectele pentru programul SAPARD.

Prin programul SAPARD se obtin fonduri nerambursabile, dar numai pentru jumatate din valoarea proiectului, cealalta jumatate trebuind sa fie sustinuta din bani proprii. Tocmai pentru ca putin agricultori dispun de acesti bani si pentru ca bancile ezita sa finanteze agricultura a fost lansat programul „Fermierul”, prin care cei interesati pot obtine un imprumut bancar, garantat de fondurile de garantare rurala si pentru IMM, banii fiind pusi la dispozitie de Ministerul Agriculturii. Pentru ca licitatia a fost cistigata de BCR, imprumuturile s-au derulat, adica mai mult nu s-au derulat, prin aceasta institutie bancara.

Inca de la inceputul aplicarii programului, conducerile unor sucursale ale BCR s-au aratat refractare la aceste imprumuturi, ba chiar au fost vadit deranjate de insistentele celor care au depus proiecte. Trebuie sa precizam ca pentru a fi declarat eligibil pentru SAPARD, un proiect, dupa ce era intocmit, era preverificat de specialistii SAPARD, apoi depus la BCR, pentru a obtine scrisoarea de confort, prin care banca declara eligibil proiectul si deci ii acorda finantare, scrisoarea fiind obligatorie pentru ca proiectul sa obtina fonduri SAPARD.

Numai ca, cei interesati sa-si dezvolte afacerea sau sa-si inceapa o afacere prin programele „Fermierul” si SAPARD s-au izbit ca de un zid tocmai de BCR. „Am colaborat foarte bine cu sucursalele BCR din Botosani, Suceava si Vaslui, in aceste judete fiind date 19 scrisori de confort, pentru proiecte a caror valoare este de circa doua milioane de euro. in schimb, nu am putut sa colaboram cu conducerile sucursalelor din Iasi, Neamt si Bacau care au refuzat, pur si simplu, sa dea vreo scrisoare de confort. Am plins pe la usile BCR si noi si cei care doreau finantare”, ne-a declarat dl Eugen Ticau, directorul Biroului Regional 1 Nord-Est Iasi, care are sub jurisdictie judetele Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Vaslui si Bacau. in Iasi, de exemplu, au fost depuse 7 proiecte si nici unul nu a obtinut scrisoare de confort.

Mai mult, unul din proiecte declarat neeligibil de BCR a obtinut scrisoare de confort de la BRD, pentru ca intre timp a mai avut loc o licitatie pentru derularea banilor prin programul „Fermierul”, iar licitatia, la care au participat 17 banci, a fost cistigata de BRD, Banca Carpatica si CEC. „Am depus proiectul pe la mijlocul lunii februarie la sucursala BCR din Pascani si, neprimind nici un raspuns, am mers in audienta, impreuna cu dl Ticau, la conducerea sucursalei iesene, la dnii Laurentiu Astefanei, directorul general, si Vladimir Fador, directorul adjunct, care nu numai ca ne-au spus ca nu stiu nimic, dar au si ridicat tonul la noi. Apoi au spus ca o sa vada ce pot face. La sfirsitul lunii martie am primit raspunsul de la BCR precum ca Proiectul nu este eligibil pentru programul SAPARD, desi de aceasta eligibilitate se ocupa cei de la SAPARD. Deci, ei nu mi-au verificat proiectul dupa criteriile bancare, ba chiar cred ca nu l-au verificat deloc. Apoi, am luat proiectul si l-am depus la BRD si culmea, nici dupa o saptamina am primit scrisoarea de confort. Ce poti sa crezi decit ca BCR a pus bete-n roate acestui program?”, ne-a declarat Anton Zapodeanu din Halaucesti, care a obtinut astfel o finantare de 120.000 de euro, pentru dotarea cu utilaje a unei ferme vegetale.

Conducerea sucursalei iesene a BCR nici macar nu-si prea aduce aminte de episod. „Nu stiu ce sa spun despre asemenea proiecte, trebuie sa fac o analiza. Despre proiectul depus la Pascani mi se pare ca am cerut acordul Centralei si nu ni s-a dat. BRD i-a dat scrisoare de confort, pentru ca probabil are alte norme, lucreaza dupa alte norme interne, de fapt, orice banca are propriile norme interne”, ne-a spus dl Vladimir Fador, director adjunct la BCR, sucursala Iasi. Directorul de la SAPARD insa isi aminteste foarte bine acest episod. „Cum as putea uita!? Am fost neplacut surprins de tonul dlui Fador. Ba chiar m-a suparat atitudinea lui. Nu poti sa fii violent cu un client. Violenta verbala a dlui Fador pur si simplu m-a naucit, m-a facut sa ma simt umilit. Conducerea BCR ne-a umilit. BCR si-a batut joc de acest program si de oamenii care au vrut sa-l acceseze”, sustine dl Eugen Ticau.

Altii au fost un pic mai smecheri. De exemplu, dl Lucian Alexa din Podu Iloaiei, vazind ce fite fac cei de la Iasi, a depus proiectul la BCR Otopeni. A fost primul din judetul Iasi care a primit scrisoare de confort, astfel ca, pentru a obtine cei 68.438 de euro ca sa-si infiinteze ferma de crestere porci nu mai are decit un pas. Din cele 7 proiecte depuse, doua au obtinut scrisoare de confort, dar culmea, nu de la BCR Iasi, cum era normal.

Fermierii, dar si conducerile institutiilor implicate in derularea programului „Fermierul” sint extrem de multumiti ca BCR nu a mai cistigat licitatia. „Speram ca si celelalte 5 proiecte sa obtina rapid scrisoarea de confort, avind in vedere ca vom lucra cu alte institutii bancare. De altfel, in stadiul de a fi depuse la banca avem 28 de proiecte, din cele 50 aflate in lucru. Sint convins ca acum lucrurile vor merge mai lesne”, este de parere si dl Constantin Arustei, directorul Directiei Agricole Iasi, vadit suparat ca Iasul nu a putut obtine nici o finantare, in timp ce alte judete au luat bani pentru dezvoltarea agriculturii.

De aceeasi parere este si directorul de la SAPARD. „Bine ca nu a mai cistigat BCR licitatia caci, probabil, noi nu am fi obtinut nici o finantare. BRD, CEC si Banca Carpatica nu numai ca s-au aratat deosebit de disponibile si cooperante, dar ne-au invitat chiar sa discutam despre normele pe care sa le aplice in acest caz”, a adaugat si dl Eugen Ticau, directorul Biroului SAPARD.

„Este si normal ca oamenii sa se bucure, pentru ca din cauza sefilor de la BCR Iasi, Neamt si Bacau, fermierii din aceste judete au pierdut o gramada de bani. Iar acum, cind a venit a doua transa de bani si s-au marit si plafoanele, ar fi fost pacat ca dezvoltarea agriculturii sa fie impiedicata de niste iresponsabili. Mai mult, normal ar fi ca organele de control sa-i scuture putin pe cei care, din comoditate, au preferat sa respinga atitea proiecte. In fond, BCR s-a angajat sa dea fermierilor banii primiti de la Ministerul Agriculturii si ar trebui sa raspunda pentru incalcare acestui angajament. Atitudinea iresponsabila a angajatilor de la cele trei sucursale BCR ar trebui sanctionata, ceea ce probabil nu o sa se intimple. Oricum, de acum incolo fermierii nu vor mai fi nevoiti sa lupte cu morile de vint de la BCR si in plus vor putea obtine si mai multi bani. Astfel, pentru prelucrarea si marketingul produselor agricole, acum, plafonul maxim este de 750.000 de euro, pentru acvacultura si sere – 250.000 de euro, pentru ferme de vaci si porci si pentru culturi de cimp si livezi plafonul maxim este de 150.000 de euro, iar pentru pensiuni agroturistice, ferme de melci, stridii, scoici si midii, valoarea maxima a unui proiect poate fi de 100.000 de euro”, a mai adaugat dl Eugen Ticau.

Sursa: Evenimentul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top