Romania poate primi mai multi bani de la UE in urma suplimentarii bugetului comunitar

Reprezentantii institutiilor Uniunii Europene au ajuns, in data de patru aprilie, la Strasbourg, la consens privind cadrul financiar multianual 2007-2013, care va fi reflectat in Acordul Interinstitutional privind procedura bugetara, astfel incat nivelul de cheltuieli pentru bugetul multianual comunitar a fost majorat cu doua miliarde euro, potrivit Ministerului Finantelor Publice /MFP/.

Acordul a fost obtinut in cadrul unor discutii desfasurate sub forma asa numitului format trialog: Consiliul (reprezentat de presedintia austriaca) – Comisia Europeana si Parlamentul European. Acordul este unul ad referendum (acord provizoriu), fiind necesare atat acceptarea sa in unanimitate de catre Consiliul Uniunii Europene (Statele Membre) cat si votul majoritar al Parlamentului European.
in urma acordului, a fost majorat cu doua miliarde de euro nivelul de cheltuieli pentru bugetul multianual comunitar agreat in cadrul Consiliului European din decembrie 2005 (initial de 862,4 miliarde Euro). Alte doua miliarde de euro, acordate suplimentar, provin din internalizarea in buget a unor sume extrabugetare (1,5 miliarde euro de la fondul pentru ajutor de urgenta si 500 de milioane euro din economiile la cheltuielile din fondul de pensii al institutiilor comunitare). Cele patru miliarde euro suplimentare, la care se adauga inca 2,5 miliarde Euro din cresterea rezervelor Bancii Europene pentru Investitii, vor permite relansarea agendei Lisabona.

Suplimentarea bugetului comunitar vizeaza in principal programele comunitare pentru retele trans-europene, cercetare si dezvoltare, competitivitate si inovare, cooperare teritoriala, conservarea si managementul resurselor naturale. Aceasta inseamna ca, in viitor, si Romania, ca stat membru, va avea posibilitatea de a accesa mai multe fonduri comunitare in domeniile sale de interes, pentru programele mentionate, se arata in comunicatul MFP.

Instrumentul de flexibilitate pentru perioada 2007-2013 se mentine la nivelul actual de 200 milioane pe an. Fondurile neutilizate pot fi reportate, dar trebuie utilizate in cadrul unei perioade de doi ani (mecanismul n+2), care urmeaza anului alocarii.

Pe langa fondurile mentionate, acordul instituie o politica bugetara imbunatatita din punct de vedere calitativ. Aceasta prevede o mai buna responsabilizare a gestionarii fondurilor comunitare de catre Statele Membre si implicarea Parlamentului in revizuirea bugetului comunitar, care va avea loc in 2009.

Pentru primii trei ani de la momentul aderarii, sumele pe care le va primi Romania sunt garantate prin Tratatul de aderare. Totusi Romania doreste obtinerea cat mai curand posibil a unui acord interinstitutional final, menit sa asigure un cadru adecvat pentru reglementarea fondurilor post-aderare.
Referitor la acord, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat faptul ca „Am ajuns la un rezultat mai bun decat la Consiliul European din decembrie si vom putea dispune de fondurile necesare pentru incurajarea celor 10 noi State Membre si a celor doua tari cu care ne vom uni curand”.

In luna mai 2006, la Strasbourg, urmeaza ca Acordul Interinstitutional sa fie adoptat oficial de catre Parlamentul European in sesiunea sa plenara.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top