Dupa integrare, salvarea micilor intreprinzatori va sta in fondurile europene

Accesarea fondurilor europene si o piata comunitara cu 500 de milioane de consumatori sunt, in opinia lui Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii, oportunitatile care vor asigura nu numai supravietuirea sectorului IMM dupa integrare, dar si dezvoltarea acestuia.

Statistica din noile state membre arata ca, dupa integrare, numarul companiilor nou-aparute a fost superior celor falimentate. Romania are, in acest moment, 14 IMM-uri la mia de locuitori, mai putin de o treime decat in Uniunea Europeana, unde sunt 52 de mici afaceri la mia de locuitori. Giorgio Ficcarelli, seful Departamentului de coordonare a asistentei pre-aderare, fonduri structurale si piata interna din cadrul Delegatiei Comisiei Europene, spune ca „in conditiile in care Romania are cea mai redusa rata de nastere a noilor companii, e nevoie de mult mai multi antreprenori care sa-si deschida propria afacere”. El considera ca realitatea e ingrijoratoare, iar solutiile-cheie pentru ca micile intreprinderi sa reziste in conditiile competitiei acerbe de pe piata europeana tin de accesul la informatii, la servicii si finantare.

Asocierea cu capitalul strain, o posibila solutie

Statistica Ministerului Integrarii arata ca, pana acum, numai 2,24% dintre IMM-uri au accesat fonduri europene sau fonduri guvernamentale nerambursabile, desi integrarea europeana va aduce 30 miliarde de euro de cheltuit prin intemediul fondurilor structurale si de coeziune pana in 2013. in conditiile in care regulile pentru accesarea fondurilor de aderare sunt mai putin dure decat in cazul celor de preaderare, dificultatile de accesare vor fi si mai mari.

O solutie de supravietuire poate fi asocierea cu capitalul strain. O companie europeana aduce nu numai capital, dar si know-how-ul necesar atat accesarii fondurilor europene, dar si dezvoltarii pe piata unica. Autoritatile romane vor lansa in septembrie-octombrie o campanie foarte incisiva si concentrata catre IMM-uri si mediul de afaceri, pe tema accesarii fondurilor europene. „Fara lansarea unei campanii pe intelesul tuturor, ne va fi greu sa accesam aceste fonduri”, explica Orban.

Chiar daca pare destul de tardiv, lucrurile nu au putut fi derulate mai devreme deoarece presupun decizii care se iau dupa ce data integrarii este stabilita cu certitudine. Ulterior se poarta negocieri privind stabilirea sumelor, a defalcarilor sectoriale, a prioritatilor pentru care vor fi folosite fondurile comunitare, a esalonarii cheltuirii banilor. in functie de acestea, vor fi stabilite modalitatile de cofinantare. „Suntem preocupati sa gasim modalitati de cofinantare mai flexibile, pentru ca nu e usor sa convingi sistemul bancar ca trebuie sa investeasca”, explica Leonard Orban.

Cum trebuie sa se pregateasca IMM-urile pentru integrare:

  1. o foarte buna informare: sa cunoasca domeniile pentru care se aloca banii europeni si conditiile de eligibilitate; oficialii spun ca este timp suficient, pentru ca fondurile europene nu vor veni inainte de trimestrul II – III 2007;
  2. sa aiba pregatiti banii pentru cofinantare sau sa indeplineasca toate conditiile pentru a beneficia de cofinantare, pentru ca accesarea fondurilor europene presupune un efort financiar initial: intai avansezi bani, faci cheltuieli, apoi acestea sunt decontate de Comisia Europeana;
  3. sa pregateasca proiecte eligibile; conform lui Leonard Orban, oficialii romani au in pregatire o baza de date cu idei de proiecte, care sa poata fi accesata gratuit;
  4. sa aiba o strategie de dezvoltare pe termen mediu, care sa aiba in vedere investitiile, si nu consumul
  5. sa renunte sa ceara facilitati si tratamente preferentiale: epoca Golden Age a facilitatilor la impozitare a apus, cine a investit in dezvoltare a avut de castigat.

Faliment si integrare in Ungaria si Polonia

  • in Polonia, in primul an dupa integrare, au fost radiate 4.600 de firme (majoritatea microintreprinderi) din 3,5 milioane de IMM-uri; cererea interna a inregistrat o crestere substantiala, au crescut profiturile firmelor, dar aceasta apreciere nu a fost urmata de majorarea investitiilor.
  • Ungaria – din totalul proiectelor depuse pentru finantare, 74% au fost obtinute de IMM-uri; din 10.000 aplicatii depuse in 2004 pentru fondurile comunitare, peste 6.000 au primit finantari totale de 330 milioane euro.

Sursa: Adevarul online Delia Budurca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top