Apocalipsa IMM-urilor va fi blinda

Reprezentantii IMM-urilor se asteapta la disparitia majoritatii firmelor dupa integrare, dar polonezii spun ca ne temem degeaba. Impactul integrarii europene asupra Intreprinderilor Mici si Mijlocii ar putea sa nu fie negativ, asa cum au aratat unele ipoteze, a declarat marti Tomasz Suprovicz, consilierul economic si comercial al Poloniei in Romania.

Si in Polonia, inainte de integrare, s-au vehiculat o serie de „scenarii negre”, ca si in Romania, dar nu s-a simtit vreo schimbare in urma integrarii, sustine Suprovicz, citat de Rompres. In 2004, in Polonia au fost facute o serie de speculatii de piata, in urma carora au crescut preturile la alimentele de baza si la combustibil. A crescut si consumul, inaintea integrarii. In consecinta a crescut si inflatia.

„Societatea civila trebuie sa fie bine informata pentru a evita asemenea speculatii”, a atras atentia oficialul polonez. „Polonia a inceput pregatirea pentru integrare in conditii ceva mai favorabile decit Romania, rezolvind probleme precum inflatia sau problemele de reglementare ale mediului de afaceri in anii ’90, in timp ce Romania se confrunta si astazi cu asemenea probleme”, a spus Suprovicz.

„Romania are prea multe masini luxoase straine si prea putine utilaje din productia interna”, a tinut sa precizeze oficialul polonez, referindu-se la deficitul balantei comerciale.

Inainte de aderarea la UE, IMM-urile poloneze au beneficiat de sisteme de informare si sustinere la toate nivelurile, inclusiv in mediul rural. „Acest sistem de informare si sustinere nu functioneaza in Romania”, a observat oficialul polonez.

In ceea ce priveste privatizarea in domeniul energetic, Romania este mai evoluata, a mai apreciat Suprovicz. Dupa integrare, marcile proprii ale Poloniei au cunoscut o puternica dezvoltare, capitol la care Romania nu sta foarte bine, a observat reprezentantul diplomatiei polone. De asemenea, sustine acesta, in Romania nu s-a folosit sistemul de deduceri de impozit ca motor al economiei, in timp ce, in Polonia, acest sistem se foloseste pe scara larga.

Reprezentatii IMM-urilor din Romania au prezentat, in ultima perioada, statistici conform carora vor disparea intre 25 si 60% dintre firme, dupa aderare. Statisticile acestea cu 25 sau 50% dintre IMM-uri care mor la aderare sint cifre pur subiective. De fapt, patronii au gasit o alta limba in care spun „ajutati IMM-urile”, considera Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Acesta considera ca impactul cel mai mare al aderarii a fost deja resimtit de firmele romanesti.

„Noi ne-am fortat intrarea in UE, am fixat-o in 2007. De aceea, a trebuit sa facem anumite lucruri mai repede ca altii. Aprecierea monedei nationale a fost unul dintre rezultate, iar socul a fost deja absorbit, din nefericire pe pielea exportatorilor, pe care i-a pus la pamint”, considera Pogonaru.Omul de afaceri crede ca urmatoarea mare provocare a aderarii va fi forta de munca. „Patronul roman va trebui sa dea salarii mai mari din profiturile sale, dar acest lucru trebuie insotit de reglementarea impozitarii excesive a fortei de munca”, a precizat presedintele AOAR.

Sursa: Cotidianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top