Raportul intre rata deceselor si cea a nasterilor IMM-urilor va ramane constant dupa integrare

Economic, raportul intre rata deceselor si a nasterilor intreprinderilor mici si mijlocii va ramane constant dupa integrare, iar tendinta spre euroscepticism este distorsionata in raport cu realitatea pietei, a precizat marti, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie, Eugen Ovidiu Chirovici.

„Estimari de tipul celor care prevad o disparitie de pana la 60 la suta a IMM-urilor sunt hazardate si nerealiste. Singurul criteriu, cel al performantelor actuale, ma face sa cred ca pe segmentul comert, 60-70 la suta din IMM-uri au stegulet verde, verde-galben pentru circa 60 la suta din cele din productie, exceptand sectorul agroalimentar pentru care eu vad stegulet rosu. Pentru servicii, steguletele sunt tot galben-verzi, in functie de managementul activitatilor de mediu, cel mai important sector pentru care IMM-urile trebuie sa se alinieze normelor europene. Ca in orice economie, si in Romania competitia va cerne intreprinderile viabile de cele falimentare”, a declarat Eugen Ovidiu Chirovici.

Problema finantarii IMM-urilor nu mai constituie o piedica pentru dezvoltarea acestora, in schimb bariera principala este birocratia excesiva, care impiedica atat competitivitatea intreprinderilor noastre, cat si investitiile straine de valoare medie, intre 100.000 si 200.000 de euro.

In ceea ce priveste intarirea rolului ANIMMC, presedintele Chirovici, a precizat ca exista o discrepanta mare intre functionalitatea teoretica a Agentiei si resursele puse la dispozitia institutiei pentru a-si indeplini rolul.

„Chiar daca in ultimii trei ani fondurile alocate de la buget au crescut, ele nu se apropie de cei doi la suta din PIB, nivel care ar fi trebuit garantat pentru ANIMMC”, a spus Chirovici. In acelasi context, presedintele ANIMMC a sustinut necesitatea autonomiei Agentiei, dar cu competente largite.

„Unificarea cu Agentia Romana pentru Investitii Straine este ca si cum ai aduna mere cu pere. ARIS se ocupa de atragerea investitiilor de cel putin un milion de dolari, pe cand ANIMMC promoveaza dezvoltarea mediului de afaceri prin stabilitatea sectorului IMM-urilor, cele care genereaza in fapt locurile de munca mult mai usor, in localitati mici, deci exact in acele medii sociale si geografice in care marile grupuri nu investesc”, a spus Eugen Ovidiu Chirovici.

Sursa: INGfn Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top