Romania a ajuns rai fiscal pentru investitorii germani

Impozitul pe profit de numai 16% incurajeaza multinationalele care au operatiuni in Romania sa-si lase profiturile pentru impozitare locala si chiar sa incerce scheme de preturi de transfer pentru a muta in Romania si profiturile din alte tari in care taxele sunt mai mari.

„Ne gandim sa ne mutam sediul central in Romania. si asta datorita taxelor mai mici”, spune Stefan Renkert, directorul general al Coneco, o companie germana de consultanta in domeniul energetic. Firma, cu sediul central in Gemania, are o filiala in Romania si studiaza posibilitatea de a transforma filiala locala in sediu central, iar firma din Germania sa devina filiala a acesteia.

„E vorba in primul rand de impozitul pe salarii. De ce sa platesc aproximativ 40% in Germania, cand pot fi angajat in Romania si sa platesc 16% impozit. Dar nu e vorba numai de salarii. Avantajul taxelor mai mici este valabil si in cazul dividendelor”, spune Renkert.

„Este logic ca la un impozit pe profit atat de mic companiile sa fie interesate de impozitarea locala a profiturilor, mai ales daca si investesc aici. Romania ofera conditiile pentru a deveni un hub regional, in care multinationalele cu operatiuni in regiune sa transfere unele functiuni pentru ca este mai rentabil. Vesnica problema ramane insa costul contributiilor sociale”, comenteaza Mihaela Mitroi, tax partner la PricewaterhouseCoopers.

Investitorii germani din Romania platesc o taxa pe dividende de 5% in virtutea acordului de evitare a dublei impuneri, spre deosebire de investitorii romani care sunt taxati cu 16% pentru dividende incepand de anul acesta.

Companiile de consultanta spun, de asemenea, ca introducerea cotei unice de 16%, unul dintre cele mai reduse niveluri de impozitare din Europa, a schimbat viziunea companiilor straine privind investititiile in Romania.

„Acum cativa ani erai intrebat de investitorii straini cum pot sa faca sa evite sa plateasca impozite in Romania. Acum intrebarea pe care mai toti si-o pun este ce trebuie sa faca pentru a-si plati impozitele in Romania”, spune Corneliu Teaha, directorul companiei de consultanta Teaha Management Consulting. Companiile cu filiale in mai multe tari pot apela la o serie de artificii pentru a inregistra profiturile contabile in tarile cu fiscalitate redusa sau chiar in paradisuri fiscale unde impozitele sunt minime.

„Vazand cat de mult se investeste, ne putem gandi ca si impozitul redus joaca un rol. Sunt companii cu operatiuni in regiune care sunt mai interesate sa-si plaseze capitalul in Romania, insa nu putem vorbi de un fenomen al transferarii profiturilor de pe alte piete spre Romania”, spune Nicolae Done, tax partner la KPMG.

Unele din tarile din primul val de aderare la Uniunea Europeana, cum ar fi Polonia sau Ungaria, au fost acuzate ca ar practica un dumping fiscal, adica incearca sa atraga investitii prin practicarea unor impozite mici, in timp ce scaderea veniturilor la buget este compensata de fondurile post-aderare primite de la bugetul Uniunii Europene.

De altfel, nivelul taxelor este si principalul argument al autoritatilor romane in incercarea de a atrage mai mule investitii straine.

„Scaderea impozitului a adus fara indoiala o crestere a interesului investitorilor straini”, a declarat Darius Mesca, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, la o conferinta pentru atragerea investitorilor straini tinuta cu ocazia Targului Industrial de la Hanovra. Germania se afla pe locul al treilea in privinta investitiilor straine in Romania, cu investitii totale in valoare de 1,3 miliade de euro.
Autoritatile romane se pot lauda ca scaderea impozitelor de la inceputul anului 2005 nu a provocat scaderea incasarilor bugetare, insa acestea nici nu au putut creste pe masura nevoilor uriase de investitii in infrastructura si in reforma sistemului de pensii.

Sursa: Ziarul Financiar online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top