Conferinta nationala de lansare a proiectului PHARE 2004 – Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate

Ministerul Educatiei si Cercetarii organizeaza luni, 8 Mai 2006, incepand cu ora 9.00, la Hotelul Caro din Capitala, (Str Barbu Vacarescu Nr. 164 A, Sector 2), Conferinta nationala de lansare a proiectului PHARE 2004 – Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate.

La eveniment participa doamna Cecilia Paloma Petrescu, Secretar de stat pentru invatamant preuniversitar in Ministerul Educatiei si Cercetarii, domnul Jonathan Scheele, seful Delegatiei UE la Bucuresti, doamna Liliana Preoteasa, Director General in MEdC si coordonator al Unitatii de Implementare a Proiectelor PHARE pentru accesul la educatie al grupurilor dezavantajate, reprezentanti ai consiliilor judetene si ai inspectoratelor scolare judetene din cele 27 de judete care urmeaza a fi implicate in proiect.

Proiectul Phare 2004 – Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate, cu un buget de 5 milioane de euro, urmeaza sa se deruleze in perioada mai 2006 – septembrie 2007. Scopul principal al acestuia este prevenirea si combaterea marginalizarii si a excluziunii sociale si, totodata, crearea unui mecanism pentru imbunatatirea accesului la o educatie de calitate pentru grupurile dezavantajate.

Proiectul isi propune atingerea urmatoarelor obiective:

– imbunatatirea mediului educational in gradinitele si scolile cuprinse in proiect;

– imbunatatirea ratei de succes scolar si incurajarea participarii scolare la nivelul invatamantului obligatoriu,

– stimularea inscrierii tinerilor din grupuri dezavantajate in programe de tip „A doua sansa” la nivelul invatamantului primar si secundar inferior, in vederea reducerii abandonului scolar.

Proiectul se adreseaza celor 20 de judete care nu au fost incluse in proiectele PHARE 2001 si PHARE 2003 – Accesul la educatie al grupurilor dezavantajate, precum si celor 7 judete care au participat la proiectul PHARE 2001 Accesul la educatie al grupurilor dezavantajate, cu focalizare pe romi si nu au beneficiat de finantare PHARE in 2003, pentru noile componente: desegregare, „A doua sansa” pentru invatamantul primar si crearea Centrelor de Resurse pentru Educatie Incluziva. Avand in vedere ca participarea la schema de granturi PHARE 2005 este conditionata de participarea la proiectul Phare 2004, este foarte important ca judetele sa isi planifice inca de acum activitatile si strategiile judetene pentru asigurarea accesului la educatie al grupurilor dezavantajate.

Evenimentul prilejuieste organizarea unui cadru de discutie pentru factorii responsabili in domeniul educatiei, care pot contribui la asigurarea accesului la educatie si la asigurarea unei educatii de calitate a copiilor din grupuri dezavantajate.

Pe parcursul discutiilor vor fi abordate teme precum: sprijinul acordat de Uniunea Europeana in domeniul educatiei si dezvoltarii sociale dupa aderare, practicile europene pozitive privind integrarea minoritatilor, schimbarile survenite prin proiectele PHARE 2001 – Acces la educatie al grupurilor dezavantajate, cu focalizare pe rromi si PHARE 2003 – Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top