Bani prin SAPARD si „Fermierul” vor fi doar pina in octombrie

Programul SAPARD, prin care se aloca finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana, nu numai ca nu i-a lasat indiferenti pe moldoveni, din contra, e o adevarata competitie intre judetele din Regiunea de Dezvoltare Nord-EST (RDNER).

Mai mult, judetele din RDNER sint primele in tara atit la numarul si valoarea proiectelor depuse, cit si la angajamentele de plata. si programul Fermierul, lansat pentru cofinantarea proiectelor SAPARD, desi pornit cu stingul a intrat intr-un ritm destul de bun, pentru ca acum bancile prin care se deruleaza programul sint Carpatica, BRD si CEC.

Programul SAPARD prin care se pot obtine finantari nerambursabile merge din ce in ce mai bine, RDNER raminind in continuare fruntasa intre regiunile tarii si in acest an, la fel ca si in anii anteriori. In perioada ianuarie-mai au fost depuse 15 proiecte, in valoare de 18,74 milioane euro, la masura 1.1 – imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole; la masura 3.1 – investitii in exploatatii agricole au fost depuse 70 de proiecte, in valoare de 16,3 milioane de euro; la masura 3.4 – investitii in dezvoltarea si diversificarea surselor de venituri alternative – 63 de proiecte, in valoare de 9,36 milioane de lei, in timp ce la masura 2.1 – dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale a fost depus un singur proiect in valoare de 899.499 de euro. In total, in RDNER au fost depuse 149 de proiecte in valoare de 45,31 milioane de euro.

„Programul SAPARD se deruleaza foarte bine, iar cei care vor sa mai prinda finantari nerambursabile, trebuie sa se grabeasca si sa depuna proiecte. Cred ca prin octombrie, banii la SAPARD pentru anul 2006 se vor termina, pentru ca sint foarte multe cereri”, a declarat dl Eugen Ticau, directorul Biroul Regional 1 Nord-est Iasi. Pe locul 1 la proiecte SAPARD se afla Iasul, cu o valoare totala a proiectelor de 12,12 milioane de euro, urmat de judetul Neamt, care a depus proiecte in valoare de 9,48 milioane euro, Suceava – 9,181 milioane euro, Vaslui – 8,614 milioane euro. Cel mai slab se prezinta judetul Bacau, cu 1,16 milioane de euro, si Botosaniul care a solicitat granturi in valoare de 3,77 milioane de euro.

Lansat la sfirsitul anului trecut, programul „Fermierul” este o forma de cofinantare a proiectelor SAPARD, pentru cei care nu au banii necesari sa demareze astfel de proiecte. Pentru ca BCR Iasi nu a fost prea deschisa la programul „Fermierul”, iesenii au ramas pe ultimul loc, iar acum lupta din rasputeri sa recupereze din handicap. „Deja sint depuse 103 proiecte la programul „Fermierul”, proiecte care se afla in diverse stadii, fie la verificare, fie la banci pentru a obtine scrisoarea de confort, fie ajunse deja la Agentia SAPARD. Oricum, scrisorile de confort se obtin mai usor, iar BRD si Carpatica vin mereu in intimpinarea fermierilor cu diverse solutii.

Dar, culmea, desi la inceput nu prea a avut succes, acum „Fermierul” este foarte cautat de cei care vor sa faca afaceri in agricultura. Cei care vor sa mai acceseze bani prin „Fermierul” ar trebui sa se grabeasca, altfel, cred ca cine va depune proiecte prin octombrie-noiembrie vor ramine fara finantari”, ne-a declarat dl Constantin Arustei, directorul general al DADR Iasi. DADR a format doua comisii care merg prin sate pentru a explica in detaliu agricultorilor cum se fac proiecte pentru „Fermierul”, iar conducerea DADR spera ca pina la sfirsitul anului 200 de proiecte iesene vor primi finantare. Pina in prezent, in RDNER au fost depuse la programul „Fermierul” 48 de proiecte in valoare de 4,542 milioane de euro.

Pe masura 1.1 – Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole au fost depuse 10 proiecte, cu o valoare totala de peste 2,5 milioane euro. Suceava a depus 2 proiecte in domeniul procesarii laptelui si a carnii; Botosani – 2 proiecte in domeniul procesarii carnii: Neamt – 3 proiecte in domeniul procesarii laptelui si carnii; Vaslui B 3 proiecte in domeniul procesarii legumelor, carnii si domeniul vinificatiei. La masura 3.1 – investitii in exploatatiile agricole au fost depuse 33 de proiecte, cu o valoare totala de peste 2 milioane euro. Vasluiul este fruntas, cu 15 proiecte, urmat de Suceava – 7 proiecte, Botosani – 6, Iasi – 4 si Neamt – 1 proiect. La masura 3.4 – investitii in dezvoltarea si diversificarea surselor de venituri alternative au fost depuse 5 proiecte, cu o valoare totala de peste 260.000 Euro. Au depus Suceava – 2 proiecte in domeniul pisciculturii si a infiintarii de ferme de melci, Iasi – 2 proiecte in domeniul cresterii de melci si a ciupercilor si Neamt – 1 proiect in domeniul infiintarii de cabane turistice.

Sursa: Evenimentul de Iasi online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top