128 milioane euro solicitate pentru refacerea infrastructurii calamitate

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala a primit pana in acest moment 133 de cereri de finantare pentru reabilitarea infrastructurii rurale calamitata de inundatiile produse anul trecut. Valoarea acestor cereri de finantare este de 128 milioane de euro.

Pentru sustinerea cu fonduri nerambursabile a localitatilor calamitate in cursul anului 2005, cu aprobarea Comisiei Europene, anul acesta sunt disponibili prin Programul SAPARD aproximativ 139 de milioane de euro. Aceste fonduri sunt destinate refacerii infrastructurii rurale calamitate doar pentru acele Consilii Locale care au depus cereri de finantare in cadrul Programului SAPARD pentru modernizarea infrastructurii rurale, dar din cauza lipsei de fonduri, la cel moment, proiectele nu au putut fi contractate. Totodata, sunt avute in vedere si proiecte contractate si finalizate care au fost afectate de calamitati si care vor fi refinantate in vederea contracararii efectelor inundatiilor.

Cu toate ca in portofoliul Agentiei se afla un numar mai mare de proiecte calamitate aflate in asteptarea finantarii (281 proiecte in total), criteriul care a stat la baza selectarii celor 164 de proiecte a fost cel privitor la gradul de afectare, mai mare de 5%.

De asemenea, prin Programul SAPARD se aloca fonduri 100% nerambursabile si pentru lucrari de combatere si prevenire a inundatiilor, mai exact pentru indiguiri. Fondurile totale alocate in acest sens sunt de 30de milioane de euro fiind disponibile prin Masura 2.1 (Modernizarea infrastructurii rurale) – prin submasura: Infrastructura de prevenire si de protectie impotriva inundatiilor (indiguiri). Beneficiarul acestei submasuri este Agentia Nationala de imbunatatiri Funciare (ANIF).

In acest moment ANIF are in stadiu de finalizare 24 de proiecte pentru reabilitari ale complexelor hidrologice, ale lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor la Dunare, amenajari ale terenurilor pentru prevenirea inundatiilor, dar si pentru lucrari de prevenire si combatere a alunecarilor de teren. ANIF a inceput deja sa depuna aceste proiecte spre aprobare la Centrele Regionale ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Trebuie sa precizam ca termenul limita pentru depunerea cererilor de finantare atat pentru proiectele de infrastructura, cat si pentru prevenire si protectie este 30 iunie 2006.

Sprijinul financiar acordat prin Programul SAPARD Consiliilor Locale este 100% nerambursabile, fondurile provenind din contributia Uniunii Europene (75%) si a Guvernului Romaniei (25%).

Data fiind situatia exceptionala, sprijinul financiar pentru proiectele Consiliilor Locale care au toate satele din componenta lor afectate de inundatii in procent mai mare sau egal cu 5%, va fi suportat de catre Uniunea Europeana in proportie de 85%, si 15% de catre Guvernul Romaniei.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top