Din 2007, subventiile agricole vor fi acordate pe baza SIAS

Incepand din anul 2007, subventiile din fonduri europene pentru producatorii agricoli vor fi acordate pe baza informatiilor din Sistemul informational pentru agricultura si silvicultura (SIAS). Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, organizarea si gestionarea sistemului SIAS.

Romania si-a asumat in cadrul negocierilor de aderare angajamentul de a organiza si gestiona Sistemul informational al agriculturii. SIAS va permite elaborarea strategiilor in agricultura in conformitate cu politica Guvernului, in concordanta cu normele comunitare si cu tendintele pe plan mondial.

SIAS este un instrument tehnic de gestionare a bazei de date referitoare la terenurile cu destinatie agricola si forestiera si cuprinde:

– evidenta utilizarii terenurilor pe categorii de folosinta si proprietari si/sau detinatori;

– evidenta fermelor (exploatatiilor) agricole si zootehnice, indiferent de marimea lor, inclusiv a zonelor cu faramitare accentuata a parcelelor;

– evidenta terenurilor aflate sub incidenta rentei viagere;

– evidenta zonelor montane;

– evidenta amenajarilor de imbunatatiri funciare;

– evidenta terenurilor viticole;

– evidenta terenurilor cu plantatii pomicole;

– evidenta recomandarilor privind prioritatile si masurile agropedoameliorative sau antierozionale necesare, a restrictiilor pentru diverse utilizari ale terenurilor;

– evidenta terenurilor forestiere, indiferent de forma de exploatare si de proprietate;

– evidenta starii de fertilitate a solurilor din punct de vedere al evolutiei indicilor agrochimici;

– evidenta terenurilor degradate, defavorizate, a terenurilor afectate de poluare, inclusiv a zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati;

– delimitarea si inventarierea tipurilor de degradari;

– evidenta zonelor orizicole;

– evidenta terenurilor pretabile la aplicarea namolurilor de epurare.

Sistemul are la baza datele si informatiile din sistemul de evidenta al cadastrului general si cele din registrul de publicitate imobiliara, puse la dispozitie de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Pentru teritoriile administrative prioritare pentru realizarea SIAS, unde nu este introdus cadastrul general, MAPDR va aloca sume din bugetul propriu pentru realizarea documentatiilor tehnice necesare introducerii cadastrului general.

SIAS trebuie sa fie compatibil cu sistemul de identificare a parcelelor agricole, componenta a Sistemului Integrat de Administrare si Control si sa permita integrarea si a altor componente, in functie de necesitatile MAPDR.

Continutul si metodologia de realizare a fiecarei componente a SIAS si institutiile care au responsabilitatea realizarii si actualizarii acestuia se vor aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale organizeaza realizarea si actualizarea SIAS, prin directiile de specialitate si unitatile care functioneaza in subordinea sa si/sau in colaborare cu alte institutii.

In 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, se va semna un acord de colaborare cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara privind caietul de sarcini, modalitatile de verificare, receptie si inscriere in sistemul de publicitate imobiliara si folosirea acestor informatii.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top