Bulgaria va relaxa politica fiscala in 2007, pentru a putea cofinanta proiecte europene

Autoritatile bulgare au convenit sa relaxeze in 2007 politica fiscala, astfel incat sa poata cofinanta proiectele de infrastructura realizate in colaborare cu Uniunea Europeana, daca statul va adera anul viitor la blocul comunitar, transmite Reuters.

Premierul Sergei Stanishev a declarat ca Guvernul condus de socialisti are drept obiectiv pentru 2007 un excedent bugetar de 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB), cu mult sub nivelul de 3% estimat pentru anul 2006.

„Acesta va fi primul buget al Bulgariei in calitate de membru al UE”, a afirmat Stanishev, dupa ce a convenit impreuna cu partenerii sai de la conducere asupra stabilirii unui obiectiv de 41,7% din PIB pentru veniturile bugetare si de 40,9% pentru cheltuielile statului.

Fondul Monetar International a recomandat Bulgariei sa realizeze un surplus bugetar de 2% din PIB, generand nemultumire in randul analistilor, sustinatori ai politicii bugetare severe, implementata de statul bulgar.

„Cred ca tinta de 0,8% din PIB pentru excedentul bugetar constituie un risc si nu este foarte optimista. Este un fel de solutie de mijloc intre propunerea FMI de 2% si nivelul pe care autoritatile si l-ar fi dorit de fapt”, a declarat Agata Urbanska, analist la ING.

Aflata sub presiunea unui deficit de cont curent care a atins 387,5 milioane de euro in luna martie, precum si a cursului de schimb fix al monedei nationale, leva, in raport cu euro, Bulgaria este nevoita sa reduca cheltuielile.

Dupa ce a incheiat anul 2005 cu un excedent bugetar record, de 2,36% din PIB, Guvernul a aprobat consemnarea unui buget echilibrat anul acesta.

Autoritatile au afirmat ca trebuie sa relaxeze politica fiscala pentru a profita de cele 11 miliarde de euro puse la dispozitie de catre UE dupa aderare, pentru investitii in modernizarea soselelor, a aeroporturilor sau a altor proiecte in domeniul infrastructurii.

Proiectele vor costa Bulgaria aproximativ 2,1% din PIB. De asemenea, statul bulgar va fi obligat sa plateasca 624 milioane de leva (413,8 milioane de dolari), echivalentul a 1,2% din PIB, pentru bugetul UE. Pe de alta parte, autoritatile apreciaza ca veniturile bugetare ar putea sa scada cu 450 milioane de leva in urma reducerii impozitelor.

Autoritatile de la Bruxelles au afirmat ca Bulgaria ar putea adera la UE la 1 ianuarie 2007, in conditiile in care raportul Comisiei Europene de la inceputul lunii octombrie va fi favorabil. in caz contrar, aderarea ar putea fi amanata pentru anul 2008.

Proiectul preliminar de buget prevede un avans al economiei bulgare cu 5,8% in 2007, peste nivelul de 5,5%, estimat pentru anul 2006, si investitii straine directe de 2,7 miliarde de euro, potrivit lui Stanishev.

De asemenea, la sfarsitul anului 2007, inflatia ar trebui sa se plaseze la 3,1%, sub nivelul de 6% prognozat pentru luna decembrie a acestui an, iar deficitul de cont curent ar putea creste la 11,8% din PIB in 2007, peste nivelul de 11,3% estimat pentru 2006, influentat de preturile mari ale energiei si de majorarea importurilor pe credit.

Analistii considera ca deficitul de cont curent ar putea fi mai mare cu cateva puncte procentuale, iar reducerea inflatiei la jumatate ar putea fi un obiectiv mai dificil de indeplinit, in contextul relaxarii fiscale.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top