UE a stabilit bugetul pentru dezvoltare rurala in perioada 2007-2013

Ministrii Agriculturii din Uniunea Europeana au ajuns la un acord asupra sumelor care vor fi alocate dezvoltarii rurale in Europa de la bugetul comunitar in cursul urmatorilor sapte ani, incluzand subventiile acordate Romaniei si Bulgariei.

Potrivit planului de buget pentru intervalul 2007-2013, elaborat de liderii Uniunii Europene la un summit care a avut loc in luna decembrie, fondurile alocate dezvoltarii rurale se plaseaza la 69,75 miliarde de euro inainte de modulatie pentru cele 25 de state din blocul comunitar, dar si pentru Romania si Bulgaria.

Din aceasta suma, cel putin 33 de miliarde revin celor zece state care au aderat la Uniune in 2004 si decor doua state candidate.

In prezent, potrivit reformelor introduse in anul 2003, patru procente din platile directe catre fermieri sunt alocate proiectelor de dezvoltare rurala, procesul fiind denumit modulatie. Acest plafon va urca la 5% anul viitor. Statele membre pot sa majoreze acest procentaj la 20%, dar in mod voluntar.

Reglementarile privind modul in care fiecare tara va cheltui sumele pentru proiecte rurale trebuie aprobate de oficialii UE, in acest an.

Subventiile acordate anual dezvoltarii rurale se plaseaza intre 20% si 25% din bugetul european pentru agricultura de aproximativ 44 miliarde de euro, echivalentul a circa jumatate din bugetul total al blocului european. Marea parte a fondurilor revine subventionarii productiei si a exporturilor.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top