Dupa aderare, majoritatea fondurilor UE vor fi destinate infrastructurii

Circa 60% din fondurile alocate Romaniei de Uniunea Europeana ulterior aderarii vor fi orientate catre infrastructura de transport şi cea a sistemului de sanatate, social şi invatamant. Restul fondurilor vor fi destinate in proportie de 30% intreprinderilor mici şi mijlocii pentru dezvoltarea resurselor umane, investitii directe şi protectia mediului.

De asemenea, 10% din fonduri vor fi orientate catre organizatii non-guvernamentale pentru diverse proiecte in parteneriat cu autoritati locale sau individual, precum cele de pregatire de personal.

Una dintre principalele probleme cu care s-ar putea confrunta cei care doresc sa acceseze fondurile europene este calitatea necorespunzatoare a proiectelor, dar şi calificarea insuficienta a personalului care ar trebui sa realizeze aceste proiecte.

Romania ar putea primi, in perioada 2007-2013 circa 30 de miliarde euro, cea mai mare parte, de peste 17 miliarde euro, fiind alocata instrumentelor structurale, iar restul pentru agricultura şi pescuit.

Autoritatile romane ar putea finaliza, in perioada octombrie-noiembrie, documentatia necesara pentru obtinerea de finantari europene prin programele de asistenta post-aderare.

Autoritatile de management in fiecare domeniu, in principiu ministerele, vor aproba detaliile operationale ale acestor programe in documente numite programe complement, asupra carora este informata Comisia Europeana.

La sfarşitul anului trecut, Guvernul a aprobat Planul National de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013 a fost aprobat, suma totala necesara finantarii strategiei fiind estimata la circa 58,7 miliarde de euro, din care 43% reprezinta aportul UE.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top