Agricultura – principala provocare pentru Romania dupa aderarea la UE

Agricultura, concurenta, migratia fortei de munca, dezvoltarea regionala si coeziunea sociala sunt domenii in care pot aparea probleme importante dupa aderarea Romaniei la UE, directorul pentru Romania al Bancii Mondiale, Owaise Saadat.

Oficialul a aratat ca Romania va putea beneficia de pe urma experientei pe care au avut-o statele central si est-europene care au aderat la UE in mai 2004.

Romania are nevoie de reforme structurale si institutionale mai agresive pentru ca avansul economic si cresterea productivitatii sa asigure convergenta mai rapida catre nivelul economic din statele UE.

Romania trebuie sa faca eforturi importante pentru reducerea saraciei, a excluziunii si a disparitatilor sociale.

In ceea ce priveste fondurilor UE, directorul pentru Romania al Bancii Mondiale a aratat ca analizarea ratei de absorbtie a fondurilor de pre-aderare ridica o serie de ingrijorari in ceea ce priveste posibilitatea Romaniei de a atrage fondurile de post-aderare.

„Trebuie facute unele pregatiri, precum identificarea de proiecte bune sau capacitatea de implementare a acestora. Daca rata de absorbtie nu este suficient de buna, in perioada initiala, Romania ar putea fi contribuitor net la bugetul UE”, a mentionat Saadat.

El a aratat ca exista o perceptie gresita ca aceste fonduri sunt diponibile, dar pentru a folosi banii, Romania trebuie sa fie pregatita sa aiba proiecte. Pentru Romania este o „oportunitate istorica” sa primeasca 3-4 miliarde de euro pe an, a continuat oficialul.

In opinia lui Saadat, Romania ar putea ajunge la nivelul de dezvoltare economica a vechilor membrii ai UE in cel putin zece ani, in functie de stabilitatea macroeconomica si de rata de absorbtie a fondurilor europene.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top