Romania primeste 372,29 milioane Euro prin PHARE National 2005

Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri nerambursabile in valoare de 372,29 milioane Euro, prin intermediul programului PHARE National 2005.

Acordul de Finantare privind Programul PHARE National 2005 a fost semnat, de catre ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

La alocarea PHARE in valoare de 372,29 milioane Euro se adauga suma de 86,33 milioane Euro pentru investitii, reprezentand co-finantarea nationala de la bugetul de stat.

Sistemul de cofinantare a contractelor va fi comun, de tip „joint co-financing”, prin care co-finantarea se va adauga fondurilor comunitare si va urma regulile si procedurile PHARE, cu exceptia cazurilor in care Acordul prevede proceduri specifice pentru anumite proiecte.

Programul PHARE 2005 are in vedere finalizarea pregatirilor Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Propunerea financiara reflecta atat prioritatile stabilite in Parteneriatul de Aderare si in Foaia de Parcurs pentru Romania si Bulgaria, cat si masurile care decurg din strategiile pentru cele opt sectoare incluse in programarea PHARE multianuala 2004-2006 (reforma administratiei publice, reforma sistemului judiciar, problema minoritatilor, agricultura, protectia mediului, managementul frontierelor, finante publice si coeziune economica si sociala).

Fondurile alocate prin Programul PHARE National 2005 vor trebui sa fie utilizate in intregime pana la sfarsitul anului 2008, respectiv 2009 pentru proiectele de infrastructura, existand posibilitatea reducerii acestora in cazul in care nu se demonstreaza un nivel suficient al capacitatii administrative si de absorbtie pana la sfarsitul lunii septembrie 2006.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top