Mai putin ajutor de stat in Bucuresti pentru investitii noi dupa aderare

Zona Bucuresti-Ilfov va beneficia de mai putin ajutor de stat pentru investitii noi, in comparatie cu restul tarii, dupa aderarea la Uniunea Europeana, conform unei hotarari de guvern adoptate recent.

Regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov va beneficia de o intensitate maxima de 40% a ajutorului de stat regional pentru investitii initiale ce poate fi acordat in Romania intreprinderilor care nu se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, conform Hotararii de Guvern 946/2006.

Celelalte sapte regiuni de dezvoltare din Romania vor beneficia, dupa aderarea la Uniunea Europeana, de o intensitate maxima de 50% a ajutorului de stat.

„Pe fondul reducerii intensitatii maxime admise a ajutorului de stat de la 50% la 40% din cheltuielile eligibile pentru zona Bucuresti si sectorul agricol Ilfov preconizam in urmatorii ani o crestere a fluxului de capital strain catre regiunile ramase in urma din acest punct de vedere,” au declarat reprezentantii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Potrivit autoritatilor, experienta a aratat ca in Romania investitiile si oportunitatile de afaceri au tendinta in general sa se concentreze intr-un numar restrans de zone.

Pana in prezent, investitiile straine directe in Romania s-au orientat catre anumite regiuni in functie de accesibilitatea si potentialul zonelor, precum si de mentalitatea oamenilor de afaceri si de traditia in domeniul respectiv.

Pe primul loc se situeaza Regiunea Bucuresti-Ilfov, tinand cont de faptul ca Bucurestiul constituie principalul pol de atractie al investitorilor straini. Numai in Bucuresti au fost atrase peste 46% din investitiile straine directe (ISD) cu impact semnificativ asupra economieis (2,7 miliarde de dolari), adica de peste un milion de dolari fiecare, din anul 2001 si pana in prezent, potrivit datelor ARIS.

Capitala este urmata, la mare distanta, de Regiunea de dezvoltare Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu), care a atras, in aceeasi perioada, un volum de 465 milioane de dolari in ISD cu impact semnificativ asupra economiei, ori opt la suta din totalitatea acestora.

Printre cauzele care au determinat o atractivitate mai scazuta a anumitor zone pentru investitori se numara infrastructura precara. Lipsa unei infrastructuri de transport si demarare a afacerilor in orasele mici si mijlocii nu permite acestora sa se dezvolte ca centre de polarizare, deoarece costurile investitiilor in aceste zone ar fi mult prea ridicate.

Totusi, prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, se vor suplimenta fondurile alocate imbunatatirii infrastructurii si protectiei mediului, ceea ce va avea impactul de reducere al decalajului dintre regiunile Romaniei, considera reprezentantii ARIS.

O alta modalitate de a stimula investitii straine in zone care nu au beneficiat pana in prezent de o valoare inalta a acestora este politica autoritatilor locale, care vor avea posibilitatea sa acorde ajutoare de stat investitorilor straini sub forma terenului la pret redus si racordarii la utilitati, conform proiectului noii legi de stimulare a investitiilor directe.

„Noua lege de stimulare a investitiilor directe in Romania va reprezenta o oportunitate pentru tara noastra, fiind elaborata in conformitate cu acquisul comunitar in domeniul ajutorului de stat, contribuind la dezvoltarea regionala echilibrata, cu accent pe obiective de cercetare-dezvoltare, protectie si reabilitare a mediului inconjurator, dezvoltarea resurselor umane si promovarea incluziunii sociale,” a declarat Ana Maria Cristina, presedintele ARIS.

Hotararea de guvern intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si se aplica pana la data de 31 decembrie 2013.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top