Cum sa furi un milion european

Fonduri europene pentru tineret de peste un milion de euro au fost virate de ANSIT la Brasov pentru spectacole inexistente.

Programul de Tineret finantat de Uniunea Europeana a fost fraudat de opt organizatii nonguvernamentale de tineret, dar si de catre societati comerciale.

In perioada 2003-2005, organizatiile au primit bani de la Bruxelles prin Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT), insa ele nu au realizat si programele pentru care au fost finantate. Valoarea tuturor contractelor se ridica la peste un milion de euro. La aceasta concluzie au ajuns expertii Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), in urma unui control efectuat la federatiile de tineret din Brasov, care au primit bani de la Uniunea Europeana pentru a realiza diferite programe pentru tineret.

Cele opt organizatii nonguvernamentale, printre care Asociatia Tinerilor Ziaristi, Liga pentru Apararea Drepturilor tinerilor sau Asociatia Fluierasul, au fost coordonate de Federatia Judeteana a Organizatiilor de Tineret Brasov, al carei presedinte era Claudiu Oteleanu, fost purtator de cuvint al PD Brasov, in perioada mai-iunie 2006. FJT Brasov a semnat mai multe contracte cu Agentia de Tineret, plus contractele semnate de celelalte organizatii din subordine.

De exemplu, „in perioada octombrie 2003 – noiembrie 2004, ANSIT a virat catre FJT Brasov suma totala de 3,5 miliarde de lei, adica aproximativ 80.000 de euro”, dupa cum se spune in raportul DLAF. In schimbul banilor, Federatia trebuia sa organizeze „Concertul pentru Europa”, pentru care trebuiau sa plateasca onorariile artistilor, promovarea si inchirierea echipamentelor. Insa banii au fost cheltuiti doar fictiv si justificati prin facturi si chitante fiscale false, provenite de la zece firme. Concertul nu a avut loc.

Fondurile europene destinate programelor pentru tineret au primit si alte destinatii, potrivit DLAF, prin inregistrarea unor prestari de servicii fictive in baza unor documente de plata ce nu apartineau firmelor emitente. Transtour SRL si Ignis SRL, a caror activitate a incetat de multa vreme, au furnizat documente de plata fara acoperire in activitati comerciale reale, respectiv facturi de cazare, masa, transport intern si international, alaturi de alte firme care au intrat si ele in atentia procurorilor. Corpul de control a ajuns la hotelurile respective, iar documentele de plata manevrate de Claudiu Oteleanu nu erau inregistrate.

Asa a inceput cercetarea penala la DNA, la sesizarea DLAF si a Garzii Financiare Brasov, a lui Claudiu Oteleanu, pentru un prejudiciu de 5,4 miliarde de lei vechi. Contactat de Transilvania Expres, Oteleanu, principalul suspect in dosarul fondurilor europene pentru tineret, a declarat ca nu stie nimic despre presupusele fraude.

Dimpotriva, el asteapta inca 200.000 de euro de la ANSIT, restanta Agentiei catre fundatiile sale de tineret. „Eu sunt la mare. Nu stiu nimic despre vreun dosar penal pe tema fondurilor europene. Nici vorba de asa ceva, m-ati bagat in ceata. Nu am folosit documente false de plata si nici vorba de utilizarea unor firme-fantoma. Pentru fiecare program incheiat, cei de la ANSIT verificau cheltuielile facute de FJT si de celelalte fundatii de tineret. M-au audiat cei de la DLAF in martie, dar am crezut ca este vorba despre discutii de rutina la incheierea unor programe finantate de ANSIT”, a declarat Oteleanu.

Acum cateva luni, un audit de la Bruxelles a descoperit ca, in perioada 2000-2001, aproape 1,5 milioane de euro au fost deturnati de la Programul de Tineret, finantat de Uniunea Europeana.

A urmat si un control al Departamentului de Lupta Antifrauda, care a gasit si mai multi bani lipsa in perioada 2000-2005. Pe atunci, Agentia Nationala de Sprijinire a Initiativei Tinerilor a fost condusa de Mariana Petrescu, apoi de Cristian Rizea, ale caror dosare au fost trimise la Departametul National de Anticoruptie. In momentul de fata, Cristian Rizea a fost suspendat din functie.

Cristian Rizea, directorul din acea vreme la ANSIT, nu crede ceea ce scrie in raportul de la DLAF. „Nu cred ca este adevarat. Noi avem actele, dar ce au facut altii mai departe nu am de unde sa stiu”, a spus Rizea.

Mai mult, „directorul general al ANSIT raspunde de 10% din Programul de Tineret, pentru ca atatia bani primesc de la UE”, dupa cum a motivat fostul director ANSIT.

Fostul director al ANSIT da vina pe angajatii Directiei care s-a ocupat de Programul de Tineret din cadrul Agentiei, „pentru ca ei trebuiau sa monitorizeze proiectele in derulare”. „Mie mi se facea doar un referat pe care il contrasemnam”, a explicat Rizea. In schimb, Ramona Manescu, vicepresedintele Autoritatii pentru Tineret care a fost desemnat sa se ocupe de Programul de Tineret, spune ca „numai domnul Rizea putea sa semneze contractele cu ONG-urile, pentru ca el era desemnat de Bruxelles sa faca acest lucru”.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top