Finantarea ISPA pentru statia de epurare Constanta Nord, suspendata temporar

Finantarea cu fonduri ISPA pentru statia de epurare Constanta Nord a fost suspendata temporar, pana la lamurirea situatiei, au declarat, surse judiciare, precazand ca nu e vorba despre sistarea tuturor finantarilor ISPA, ci numai a acestui proiect.

Verificarile privind posibila fraudare a unui proiect ISPA derulat la Constanta au fost demarate de catre Oficiul European de Combatere a Fraudei, impreuna cu DLAF, dar principalul anchetator a fost OLAF.

In urma analizei contractului, acesta a intocmit un raport pe care l-a transmis Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene (D.G. Regio) care a dispus suspendarea platilor pana la lamurirea lucrurilor.

Numai aceasta finantare a fost suspendata temporar, nu si celelalte proiecte derulate la Constanta.

ISPA (Instrument Structural de Pre-Aderare) este un program intrat in vigoare incepand cu anul 2000, al carui obiectiv il constituie dezvoltarea infrastructurii de transporturi si protectia mediului in tarile candidate la aderare.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Mediului beneficiarul proiectului de reabilitare a retelei de canalizare si a facilitatilor de epurare a apelor uzate in Constanta este Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta.

Valoarea totala a acestuia se ridica la 96.556.652 euro, din care 72.417.490 euro o reprezinta finantarea ISPA, 20 milioane euro fiind contributia Regiei de apa, obtinuta printr-un credit rambursabil de la BERD si 4.139.162 euro de la bugetul local.

Componentele proiectului sunt „Asistenta tehnica pentru management si supervizare; Statii de pompare, reabilitare canalizare si descarcari in zona Constanta Sud; Statie de epurare Constanta Nord; Reabilitare statie de epurare Eforie Sud si Descarcari in mare pentru statiile de epurare Constanta Sud”, toate contractele fiind semnate in 2002.

Dintre acestea si-a pierdut finantarea, temporar, numai proiectul de retehnologizare si extindere a statiei de epurare Constanta Nord, in valoare de 28,5 milioane de euro. Pentru realizarea acestui proiect a fost organizata o licitatie de catre Oficiul de Plati si Control Phare, din cadrul Ministerului Finantelor, care a avut loc in luna ianuarie 2002.

Au fost desemnate castigatoare firma elena Themeliodomi SA ca lider si concernul german Passavandroediger. Contractul a fost semnat pe 4 iunie 2002.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, are deja un proces legat de un proiect ISPA coordonat de Ministerul Mediului in valoare de 17 milioane de euro. Sustinand ca DLAF trebuie sa stabileasca daca s-au inregistrat sau nu fraude, Boagiu a explicat ca exista un risc serios de a pierde finantarile ISPA la nivel national.

Boagiu l-a acuzat pe presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, ca a savarsit „un abuz fara limite” in momentul in care a anulat autorizatia de construire.

„Fiecare trebuie sa raspunda pentru boacanele pe care le face. Din pacate, constantenii au doua proiecte pierdute, atat Statia de Epurare, cat si Pavilionul Expozitional”, a spus ministrul Integrarii Europene.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top