Fondurile externe duc la cresterea competitivitatii

Interviu cu Sorina Giosanu – Director Executiv al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Iasi – structura regionala a Agentiei Nationale pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.

Reporter: Care sunt avantajele pe care le are o firma care primeste o finantare externa sau interna si cat de mult poate ajuta firma sa se dezvolte?

Sorina Giosanu: Avantajul obtinerii unei finantari nerambursabile este cert – o suma de bani care investita in firma duce la cresterea competitivitatii firmei pe piata. Un agent economic poate aplica pentru a primi o finantare din fonduri guvernamentale, din fonduri europene sau la alti finantatori externi pentru a se dezvolta in sensul de investitii in utilaje si echipamente, instruire, specializare si pefectionare a resurselor umane in marketing, management sau alte tipuri de specializari, promovarea firmei si a produselor sau serviciilor prin realizarea de site pe Internet, tiparirea de materiale promotionale, participarea la targuri sau misiuni economice interne sau internationale si nu in ultimul rand certificarea in cadrul firmei a sistemelor de management al calitatii, de management al mediului, de management al sanatatii si securitatii muncii, securitatii informatiilor, sigurantei alimentelor si multe altele.

R: Avand in vedere faptul ca o firma mare poate rezista, cel putin teoretic, mai usor pe o piata concurentiala acerba, deoarece se poate restructura mai usor, care credeti ca este procentul celor din sectorul IMM care va fi nevoit sa renunte la afaceri la 1 ianuarie 2007?

S.G: In primul rand, imi permit sa va contrazic, o firma mica se poate restructura mult mai usor decat una mare si cele mari si cele mici vor avea nevoie de investitii pentru noi tehnologii, dar cele mici sunt cu siguranta mai flexibile. Trebuie clarificat faptul ca data de 1 ianuarie 2007 reprezinta doar momentul in care Romania va deveni stat membru al Uniunii Europene, iar procesul de integrare reala in sistemul economic european, de aliniere a IMM din tara noastra la exigentele europene, va continua si dupa aceasta data, timp de cativa ani, ceea ce se petrece astazi in toate cele 10 state ce au aderat la data de 1 mai 2004, dar care inca nu au rezolvat in mod automat si adevarata integrare in sistemul economic european si cu atat mai putin la nivel de IMM, proces care inca va mai necesita un timp si pentru aceste state. Pe de alta parte, daca este sa luam exemplul din alte tari care au aderat la UE, sa stiti ca parerile sunt impartite. Conform datelor Comisiei Europene, facute cunoscute in urma cu cateva luni de catre Leonard Orban – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene – la un an dupa momentul aderarii Poloniei la Uniunea Europeana, doar circa 0,4% din IMM din aceasta tara s-au inchis si aceasta in sectoare economice nesemnificative. Acest aspect a fost confirmat de altfel si de catre reprezentantii Ambasadei Republicii Polone la Bucuresti. Un procent dintre IMM care vor disparea este greu de aproximat. Daca este sa fim realisti putem spune ca multe firme vor disparea sau vor fi inghitite de cele mari care vor veni odata cu intrarea noastra pe piata unica, dar IMM au disparut si la 1 ianuarie 2006 si la 1 ianuarie 2005 pentru ca nu au facut fata pe piata.

R: Credeti ca masurile impuse de comunitatea europeana pe partea de mediu nu sunt prea draconice pentru noile tari integrate, deoarece au si ei mari probleme cu poluarea?

S.G: Masurile in ceea ce priveste protectia mediului impuse de catre comunitatea europeana daca le apreciem ca „draconice” acestea sunt deopotriva pentru toti, state membre si state in curs de aderare. Tocmai pentru ca s-a analizat situatia mediului inconjurator si s-a ajuns la concluzia ca daca nu se iau masuri drastice, generatiile viitoare vor mosteni un mediu poluat, s-au impus norme pe care trebuie sa le respectam cu totii. si daca e sa ne referim la normele Uniunii Europene in general, firmele care se vor pregati si vor implementa aceste norme vor fi pregatite pentru a functiona pe piata unica, intr-un mediu concurential.

R: Ce parere aveti de firmele care sunt „abonate” practic la proiectele de finantare? Sunt bine informate sau sunt reprezentate de persoane care au influenta si care rezolva mai repede problemele legate de documentatie?

S.G: In cadrul unei firme, conducerea acesteia trebuie sa caute in permanenta solutii de finantare a proiectelor de dezvoltare ale firmei, care pot fi din fonduri proprii, credite bancare sau finantari nerambursabile. Cei care cauta sa fie informati si care se pregatesc vor fi si cei care vor depune documentatii pentru finantari si daca respecta procedurile programelor vor fi si cei care le castiga. Din punctul meu de vedere, multe firme nu au accesat niciodata programe de finantare, fie ele guvernamentale, ca cele administrate de noi, sau fie ele din fonduri europene ca Phare, SAPARD etc. Pentru ca nu stiu de ele, daca afla nu reusesc sa intocmeasca singuri documentatia si nici nu apeleaza la o firma de consultanta sau chiar nu au incredere ca pot sa obtina finantarea aplicand. Aceste aspecte trebuie tratate extrem de serios, rolul Oficiului Teritorial Iasi de structura regionala guvernamentala este de a asigura o cat mai buna informare si consiliere a IMM cu privire la posibilitatile de finantare din fonduri guvernamentale si din fonduri structurale odata cu aderarea Romaniei la UE.

R: Sunt in acest moment firmele iesene pregatite pentru fondurile cu adevarat importante ale UE?

S.G: si da, si nu. Sunt firme care trateaza cu seriozitate pregatirea functionarii pe piata europeana intr-un mediu concurential extrem de dur, sunt cei care se informeaza in permanenta de tot ceea ce se intampla in domeniul lor de activitate, isi instruiesc personalul, isi promoveaza produsele sau serviciile, fac investitii pentru cresterea productivitatii, se certifica conform normelor europene. Acestea au toate premizele de a reprezenta economia romaneasca pe piata europeana. si mai sunt cei care, din pacate, spun „lasa ca vedem noi ce va fi” sau „lasa ca merge si-asa”. De la infiintarea Oficiului Teritorial Iasi in cadrul intalnirilor organizate sau la sediul nostru, multe firme au primit informatii si consultanta si pot spune ca mult mai multe firme fata de anii trecuti, din Regiunea NE, au aplicat si au obtinut finantare pe programele Agentiei Nationale pentru IMM si Cooperatie.

R: Cum pot firmele mici sa tina pasul cu marii investitori si cum pot acestia sa obtina finantari de anvergura din fondurile structurale care vor veni?

S.G: Orice firma mare, mijlocie sau mica va putea functiona pe piata doar prin competitivitate, eficientizarea sistemului de productie si inovare. In ceea ce priveste firmele, chiar daca sunt mici, acestea pot avea oameni bine instruiti, pot respecta normele in vigoare uneori chiar mai usor decat cele mari, pot derula activitatile (in functie de domeniu) cu costuri mai mici si deci sa ajunga la un raport pret-calitate foarte bun. Marii investitori care vor veni si in Romania odata cu aderarea la Uniunea Europeana se vor orienta in anumite domenii in care puterea lor financiara le ofera suprematia. Putem lua de exemplu ca domeniu comertul, cu siguranta prin venirea marilor lanturi de supermarketuri, tot mai multi clienti se vor orienta catre acestea, micile magazine alimentare de cartier vor ramane tot mai putine, insa nu inseamna ca ne vom duce in supermarket sa luam un ziar, sau o floare sau un pachet de tigari sau chiar o paine. Cumparaturile la supermarket se fac saptamanal, in rest clientul va dori o paine proaspata pe care o ia in drum, de la serviciu spre casa. Important este ca micii comercianti sa se orienteze catre anumite tipuri de produse si sa nu incerce sa concureze cu supermarketurile prin diversitate sau prin pret la anumite produse. Cu siguranta cei care au un mic magazin si vor sti ce si cum sa ofere ca sa aiba clienti vor continua sa functioneze chiar si dupa ce in Iasi vor exista 5 – 6 supermarketuri. De asemenea, parerea mea este ca si in anumite domenii de productie se va lucra in continuare, acolo unde lucrul manual de mare finete sau chiar artistic nu poate fi inlocuit de masini. Desigur, domeniul serviciilor este cel in care marii investitori pot interveni cel mai putin deoarece calitatea serviciilor nu depinde in mod direct de marimea investitiei, ci de profesionalismul personalului, de flexibilitatea si adaptabilitatea pe care o dovedeste firma in raportul cu clientii. in ceea ce priveste fondurile structurale, oricine poate sa caute finantarea proiectelor sale, insa valoarea finantarii va depinde de anvergura proiectului de investitii pe care il are firma si acordarea ei va depinde cu siguranta de aprecierea cu privire la capacitatea manageriala de gestionare a fondurilor de catre firma.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top