Training pentru functionarii care gestioneaza fonduri comunitare

Ministerul Finantelor Publice, prin Autoritatea de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar (AMCSC), desfasoara programe de instruire profesionala pe probleme specifice instrumentelor structurale, pornind de la premisa ca trainingul adecvat al functionarilor care gestioneaza fonduri europene este cheia absorbtiei eficiente a fondurilor post-integrare.

Programele de formare profesionala pentru functionarii care gestioneaza fonduri structurale includ atat sesiuni predate de experti in domeniu, cat si schimburi de experienta cu state membre care au trecut deja prin experienta prin care va trece Romania dupa 2007.

Aproximativ 150 de angajati ai autoritatilor administratiei publice au participat in perioada aprilie – iulie 2006 la modulele de curs din cadrul proiectului „Training in Project Cycle Management, Procurement and Contracting of Pre-accession Projects and Management of EU Structural Instruments”. Cursurile au fost organizate atat la Bucuresti cat si in alte orase ale tarii. Proiectul este derulat de Ministerul Finantelor si finantat prin PHARE. Componenta dedicata instrumentelor structurale a fost structurata in sesiuni de formare pe teme de programare, selectie si analiza de proiecte, management financiar si control. Sesiunile de formare au fost sustinute de consultanti internationali cu experienta in domeniul managementului fondurilor structurale.

Proiectul Horizontal Training for Structural Instruments urmeaza sa fie demarat tot de Ministerul Finantelor prin Programul PHARE 2004. Obiectivul este acela de a furniza cunostinte de baza necesare despre elaborarea, implementarea si monitorizarea programelor si proiectelor. De asemenea, proiectul are si o componenta de training pentru dezvoltarea abilitatilor necesare pentru gestionarea instrumentelor structurale. Cursurile care vor fi organizate nu se adreseaza numai functionarilor care gestioneaza fonduri europene ci si beneficiarilor finali ai finantarilor.

Proiectul de twinning „intarirea capacitatii administrative a Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar” desfasurat cu ministerele de finante din Franta si Marea Britanie doreste sa intareasca capacitatea de programare si de management a AMCSC in vederea aderarii Romaniei la UE. Twinningul urmareste si finalizarea cu succes a Planului National de Dezvoltare (PND) 2007-2013 si a Cadrului National Strategic de Referinta (CNSR).

In pregatirea personalului roman, conceptul programului nu foloseste doar exemplele teoretice ale sistemelor care functioneaza in statele membre, ci si sa foloseasca lucrul in echipa si colaborarea pentru a crea in Romania sisteme functionale pentru gestionarea instrumentelor structurale. Activitatile din cadrul proiectului includ sesiuni de formare, seminarii, vizite de studiu si stagii in domeniul fondurilor structurale la institutiile din statele membre partenere (Marea Britanie, Franta, Ungaria si Polonia). Printre temele abordate se numara: managementul financiar si controlul, sistemul informatic, aditionalitatea, ajutorul de stat, evaluarea si selectia proiectelor, asistenta tehnica.

In plus, doi experti (consilieri de pre-aderare) din cadrul institutiilor partenere din Marea Britanie si Franta furnizeaza sprijin continuu in ce priveste expertiza, analiza si pregatirea documentelor de programare, sustin sesiuni de formare, lucrand in grupurile de lucru organizate pentru a coordona activitatile proiectului.

Sursa: Eu-ro Newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top